Ez a padlizsános marharagu a marha egyik nemes részéből a rostályosból készül. Ismerhetjük magas hátszín vagy marhagerinc néven is, fiatal borjúk esetén pedig bordának vagy kotlettnek hívjuk.
Felhasználható: főzve, egyben vagy szeletben, töltve és párolva. Ha a marha öreg, csakis párolva.
Padlizsános marharagu hozzávalói:
- kb. 60 dkg marharostélyos
- kb. 50 dkg padlizsán
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dl paradicsompüré
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 ek. római kömény
- só
- bors
- olívaolaj
Padlizsános marharagu elkészítése:
- A vöröshagymát pucold meg, kockázd fel és olívaolajon dinszteld meg.
- A marhahúst vágd kisebb kockákra és add hozzá a dinsztelt vöröshagymához.
- Keverd bele a zúzott fokhagymát, a római köményt, a fahéjat. Sózd és borsozd, majd öntsd fel a paradicsompürével.
- Lefedve párold puhára a húst kb. 1,5 óra alatt. Időnként keverd át és ha szükséges önts rá 0,5 – 1 dl vizet.
- Közben karikázd fel a padlizsánt és kevés olívaolajon serpenyőben pirítsd meg. Ha lehetőséged van, akkor inkább grillezd.
- Ha a marhahús már majdnem puha, add hozzá a padlizsánkarikákat és főzd össze az egészet kb. 20 perc alatt.
- A padlizsános marharagu mellé jól passzol sok gluténmentes köret. Pl. polenta, gluténmentes burgonyakrokett, burgonyagombóc rizsliszttel.
Jó étvágyat!