Néhány szelet borjúhús, egy-két hozzávaló, némi bor és már készülhet is az ízletes ebéd vagy vacsora: borban párolt fokhagymás borjúszeletek.
Borban párolt fokhagymás borjúszeletek hozzávalói:
- 8 szelet 2 cm vastag borjúhús
- kb. 4 evőkanál zsiradék
- 4 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
- 2 dl fehérbor (száraz vagy félszáraz)
- víz
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 db babérlevél
- őrölt feketebors
- só ízlés szerint
- 1-2 evőkanál rizsliszt
Borban párolt borjúszeletek elkészítése:
- A borjúhússzeleteket klopfold ki és forró zsiradékon kissé pirítsd át a szeletek mindkét oldalát. A megpirított hússzeleteket tedd félre.
- A visszamaradt zsiradékba alacsony hőn futtasd meg az apróra vágott petrezselyemzöldet, a babérlevelet és a felaprított fokhagymagerezdeket.
- Öntsd hozzá a fehérbort és 1-2 dl vizet, várd meg míg forrni kezd és fektesd bele a korábban megpirított borjúszeleteket. Sózd és borsozd ízlés szerint.
- Fedő alatt közepes majd takarék lángon főzd puhára a hússzeleteket. Kuktában nagyon gyorsan elkészül.
- Ha a borjúhús majdnem teljesen puha, kotord félre az edénybe a húsokat és 1-2 evőkanál rizsliszttel sűrítsd be a főzőlevet.
- Ha a hússzeletek tökéletesen puhák és a szaft is kellően sűrű a borban párolt borjúszeletek elkészültek.
Gluténmentes köretötletek:
- Petrezselymes burgonya
- Polenta
- Csőben sült burgonya (gluténmentes)
- Főtt quinoa köret
- Osztrák krumplisaláta
- Sajtos burgonyagombóc gluténmentesen
- Burgonyakrokett gluténmentesen