A paprikás (angolul papricache, románul papricas) a gulyással és a pörkölttel együtt a magyarok nagy hagyományú nemzeti ételei közé tartozik. A pörkölt házasítása a tejföllel a német konyha hatására következett be. Friss borjúhúsból igen finom borjúpaprikás készíthető. Próbáld ki!
Borjúpaprikás hozzávalói:
- 1 kg borjúcomb
- zsíradék
- 1 nagy db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott ek. pirospaprika
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só
- bors
- kömény
- 250 g tejföl
- 2 ek. rizsliszt
Borjúpaprikás elkészítése:
- A zsíradékon párolt üvegesre a felkockázott vöröshagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, a felkarikázott paprikát és paradicsomot.
- Vedd vissza kissé a hőt és add hozzá a pirospaprikát, a sót, a borsot és a köményt.
- Önts rá kevés vízet és főzd addig, míg a zöldségek szét nem főnek. Ha szükséges adj hozzá vízet.
- Ha a zöldségek szétfőttek add hozzá a felkockázott borjúhúst és annyi vízet, hogy majdnem ellepje. Főzd addig, míg a hús megpuhul.
- Készíts a rizsliszttel és a tejföllel habarást és ha a hús megpuhul, keverd bele a marhapörköltbe. Főzd össze az egészet kb. 5-10 perc alatt.
- A borjúpaprikás, ahogy a szaftos húsételeket számos remek gluténmentes körettel tálalhatod. Például polentával, gluténmentes galuskával, rizzsel, basmati rizzsel, jázmin rizzsel, barna rizzsel, burgonyagombóccal, gluténmentes tésztával stb.
Jó étvágyat!