gombás húsétel, bakonyi hússzelet

A Dunántúl közepén elhelyezkedő Bakony hazánk erdőkkel dúsan borított hegysége és a bakonyi erdőkben kitűnő gombák teremnek. Az illatos bakonyi gombák sokat emelnek a velük készült ételek ízén, remek példa erre a bakonyi sertésborda.

Bakonyi sertésborda hozzávalói:

Bakonyi borda elkészítése:

  • A karajszeleteket klopfold ki, sózd és borsozd mindkét oldalukat, majd forró olajban kissé süsd át mindkét felét a karajszeleteknek. Ha kész, a hússzeleteket szedd ki és tedd félre.
  • A visszamaradt zsiradékba tedd bele a felkockázott füstölt szalonnát és pirítsd üvegesre, majd add hozzá a vöröshagymát és a gombát. Ha gomba apró (pl. csibegomba), akkor egyben, ha nagyobb gombákból (pl. vargány) készül a bakonyi sertésborda, akkor szeleteld fel őket.
  • Szórd meg pirospaprikával a gombás vöröshagymát, engedd fel 1-2 dl vízzel, sózd meg, add hozzá a felkarikázott zöldpaprikát és paradicsomot. Az egészet főzd jól össze.
  • Ha a paprika és a paradicsom szétfőtt, tedd bele a gombás mártásba a karajszeleteket és fedő alatt párold puhára őket.
  • Ha a húsok már szinte teljesen megpuhultak keverj el 1 evőkanál rizslisztet 2 dl tejfölben és habard be vele a gombás mártást.
  • Forrald össze jól az egészet és végül ha szükséges sózz utána az ételnek.
  • A bakonyi sertésborda mellé remek köret a lehet a gluténmentes sajtos burgonyagombóc, polentegaluska, gluténmentes galuska.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük