A Dunántúl közepén elhelyezkedő Bakony hazánk erdőkkel dúsan borított hegysége és a bakonyi erdőkben kitűnő gombák teremnek. Az illatos bakonyi gombák sokat emelnek a velük készült ételek ízén, remek példa erre a bakonyi sertésborda.
Bakonyi sertésborda hozzávalói:
- kb. 60 dkg szeletelt sertéskaraj
- 40 dkg gomba (csibegomba, vargánya, rókagomba, pereszke stb.)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 db vöröshagyma
- 1 ek. pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 1 ek. rizsliszt
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 dl étolaj
Bakonyi borda elkészítése:
- A karajszeleteket klopfold ki, sózd és borsozd mindkét oldalukat, majd forró olajban kissé süsd át mindkét felét a karajszeleteknek. Ha kész, a hússzeleteket szedd ki és tedd félre.
- A visszamaradt zsiradékba tedd bele a felkockázott füstölt szalonnát és pirítsd üvegesre, majd add hozzá a vöröshagymát és a gombát. Ha gomba apró (pl. csibegomba), akkor egyben, ha nagyobb gombákból (pl. vargány) készül a bakonyi sertésborda, akkor szeleteld fel őket.
- Szórd meg pirospaprikával a gombás vöröshagymát, engedd fel 1-2 dl vízzel, sózd meg, add hozzá a felkarikázott zöldpaprikát és paradicsomot. Az egészet főzd jól össze.
- Ha a paprika és a paradicsom szétfőtt, tedd bele a gombás mártásba a karajszeleteket és fedő alatt párold puhára őket.
- Ha a húsok már szinte teljesen megpuhultak keverj el 1 evőkanál rizslisztet 2 dl tejfölben és habard be vele a gombás mártást.
- Forrald össze jól az egészet és végül ha szükséges sózz utána az ételnek.
- A bakonyi sertésborda mellé remek köret a lehet a gluténmentes sajtos burgonyagombóc, polentegaluska, gluténmentes galuska.
Jó étvágyat!