Polenta, kukoricagánica, kukoricamálé, ganca vagy görhe nevezd bárhogy, biztos, hogy kiváló és laktató gluténmentes köret, mely olcsó és jól megy a húsételekhez.
Polenta hozzávalói:
- 500 ml víz
- 500 ml tej
- 30 g vaj
- só
- szerecsendió (opcionális)
- 230 g kukoricadara
Polenta elkészítése:
- Egy nagyobb edényben tedd fel főni a tejet és a vizet.
- Add hozzá a sót, a szerecsendiót és a vajat.
- Ha a tejes lé el kezd forrni, add hozzá a kukoricadarát és főzd sűrűre az egészet.
- Ha a massza már a sűrűen folyós állapoton túl van és nehezen keverhető, öntsd bele egy hosszúkás sütőformába (őzgerincforma, kenyérsütőforma), egyengesd el benne alaposan és tedd a hűtőbe min. 2 – 3 órára.
- Ha a puliszka jól megdermedt, vedd ki a formából (könnyen ki fog jönni) és vágd fel kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben forrósíts olajt és kevés forró zsiradékon süsd át mindkét oldalát a polentaszeleteknek, hogy kissé pörcösek legyenek.
- A puliszka kiváló köret vadételekhez, szaftos ragus húsokhoz.
Polenta más néven
- Kukoricagánica,
- kukoricamálé,
- ganca,
- keményebb sült változata a görhe.
Imádjuk! Nagyon jó köret húsokhoz, ragus, mártásos ételekhez. A recept is pont jó.