polenta recept, kukoricamálé, kukoricagánica

Polenta

Polenta

Polenta, kukoricagánica, kukoricamálé, ganca vagy görhe nevezd bárhogy, biztos, hogy kiváló és laktató gluténmentes köret, mely olcsó és jól megy a húsételekhez.

Polenta hozzávalói:

Polenta elkészítése:

  • Egy nagyobb edényben tedd fel főni a tejet és a vízet.
  • Add hozzá a sót, a szerecsendiót és a vajat.
  • Ha a tejes lé el kezd forrni, add hozzá a kukoricadarát és főzd sűrűre az egészet.
  • Ha a massza már a sűrűen folyós állapoton túl van és nehezen keverhető, öntsd bele egy hosszúkás sütőformába (őzgerincforma, kenyérsütőforma), egyengesd el benne alaposan és tedd a hűtőbe min. 2 – 3 órára.
  • Ha a puliszka jól megdermedt, vedd ki a formából (könnyen ki fog jönni) és vágd fel kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben forrósíts olajt és kevés forró zsíradékon süsd át mindkét oldalát a polentaszeleteknek, hogy kissé pörcösek legyenek.
  • A puliszka kiváló köret vadételekhez, szaftos ragus húsokhoz. Pl. szarvastokány erdei gombákkal, szarvascomb burgundi mártással.

Polenta más néven

  • Kukoricagánica, 
  • kukoricamálé, 
  • ganca,
  • keményebb sült változata a görhe.

További gluténmentes köretek receptjei:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük