A sertés egyik legnemesebb része a szűzpecsenye, amiből számos módon készíthetsz ínycsiklandó fogásokat. Jó példa erre a plusz zöldséggel kiegészített borsós brassói aprópecsenye.
Borsós brassói aprópecsenye hozzávalói:
- 70 dkg szűzpecsenye (más hús is tökéletes pl. sertéscomb)
- 8 dkg zsír
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom vagy 4 evőkanál paradicsompüré
- petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors
- 1 kg burgonya
Borsós brassói aprópecsenye elkészítése:
- A burgonyát mosd meg és főzd meg héjában, majd hagyd kihűlni, pucold meg és kockázd fel közepes darabokra.
- A szalonnát kockázd fel és kevés zsíron kezd el sütni, ha már kezd fehéredni add hozzá a megpucolt, felkockázott vöröshagymát.
- Ha a vöröshagyma is kezd átsülni add hozzá a felkockázott sertéshúst, a zöldborsót és a zúzott fokhagymát. Sózd, borsozd.
- Amikor a hús kezd puhulni add hozzá a paradicsomot (vagy paradicsompürét) és a felkarikázott zöldpaprikát.
- Önts rá kevés vizet és az egészet forrald össze.
- A felkockázott burgonyát bő zsiradékban süsd piros ropogósra.
- Ha a hús és a borsó is kellőn puha öntsd hozzá megsült krumplit.
- Tálalás előtt szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat!