Az Eszterházy Miklós hercegről elnevezett Európa szerte is ismert étel méltán örvend nagy népszerűségnek.Készítsd el: Eszterházy rostélyos borjúból.
Eszterházy rostélyos borjúból hozzávalói:
- 8 szelet borjú hátszín
- zsír
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák, karalábé, zöldpaprika stb.)
- 5 dkg rizsliszt
- 3 dl tejföl
- 2 db babérlevél
- 1 kávéskanál csemege pirospaprika
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál mustár
- só
- bors
- 1 evőkanál méz
Eszterházy rostélyos borjúból elkészítése:
- A hátszínszeleteket kissé klopfold ki, a szeletek mindkét oldalát kissé sózd és borsozd meg.
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és a zsíron kezd el megpirítani, majd tedd rá a hátszínszeleteket, hirtelen süsd át mindkét oldalát a húsoknak, majd önts rá 2-3 dl vizet és fedő alatt párold félig készre a húsokat.
- A zöldségeket pucold meg és vágd őket vékony metéltté (4-5 cm hosszú 2-3 mm oldalú hasábok).
- Ha a húsok félig megpuhultak add hozzájuk a metéltre vágott zöldségeket, a pirospaprikát és a babérlevelet.
- Ha a hátszínszeletek majdnem tökéletesek vedd ki őket a zöldséges mártásból és öntsd a mártásba a bort. Keverd össze és fedő alatt, kis lángon hagyd rotyogni.
- A rizslisztet keverd el a tejföllel, majd habard be vele a mártást. Keverd bele a mustárt és a mézet is, ha szükséges sózd meg.
- Az egészet alaposan keverd össze, majd tedd bele vissza a hússzeleteket és 5 percig fedő alatt főzd össze az ízeket.
- Az Eszterházy rostélyos mellé kiváló köret a gluténmentes polenta, a burgonyagombóc vagy a gluténmentes galuska.