Ha ősz akkor szüret, ha szüret akkor must. A mustot ne csak idd, használd a főzés során is. Íme egy remek példa a szőlőlé konyhai felhasználásához: mustban párolt marhafelsál.
Mustban párolt marhafelsál hozzávalói:
- 80 dkg marhafelsál
- 5 dkg zsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 kis darab zeller
- 3 dkg szárított vargánya
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- őrölt bors
- 1 teáskanál szárított morzsolt majoránna
- 1 db babérlevél
- 10 dkg paradicsompüré
- 2 dl mézbor (édes borral helyettesíthető)
- 5 dl must
- 1 db citrom
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál rizsliszt
Mustban párolt marhafelsál elkészítése:
- A zöldségeket mosd, meg pucold meg, majd aprítsd fel.
- A füstölt szalonnát kockázd fel.
- A szárított vargányát kicsit áztasd be.
- Most meg a marhafelsálat, töröld szárazra, majd sózd és borsozd körbe.
- A zsír olvaszd meg egy lábasban és ha forró, a marha minden oldalát süsd 2-2 percig a forró zsiradékon.
- Ha körbesütötted a felsálat add hozzá a felkockázott szalonnát, a felaprított zöldségeket (vöröshagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, 2,5 dl mustot, 1 dl mézbort, a vargányát.
- Szórd bele a fűszereket is: a majoránnát és a babérlevelet, majd fedő alatt párold a húst, míg meg nem puhul.
- Ha a hús puha, vedd le a fedőt és főzd el a vizet az edényből.
- Vedd ki a marhahúst és tedd félre.
- A pecsenyeléhez add hozzá a maradék mustot, mézbort, a citromlevet, a mustárt és reszeld bele a citrom héját.
- Az egészet jól főzd össze, majd ha már jó sűrű turmixold össze. Ha hígnak találod rizsliszttel tudsz rajta segíteni. Egy evőkanál rizslisztet keverj el csomómentesen 1 dl vízzel, ezt öntsd hozzá, folyamatosan kevergetve be tudod vele sűríteni a mártást.
- Ha szükséges sózd és borsozd.
- Tálaláshoz öntsd a mártást egy mélyebb tálba, a marhahúst szeleteld fel és fektesd a hússzeleteket a mártásba.