jó tanács főzelékek készítéséhez

5 + 1 jó tanács főzelékek készítéséhez

Te is csak úgy uk muk fuk nekiállsz a főzelék főzésének, hogy minél előbb elkészüljön vagy figyelsz a részletekre is? Azt mindják, hogy a jó pap is holtig tanul, így egy régi klasszikus szakácskönyvben megnéztünk, hogy nagyanyáink miként álltak neki a főzelékek elkészítésének. Íme 5 + 1 jó tanács főzelékek készítéséhez.

  • A megtisztított főzelék-alapanyagokat óvatosan mosd meg, a megmosott anyagot ne tartsd vízben!
    A darabolást az étel jellegéhez igazítsd! Mindig egyenlő nagyságúra darabold az alapanyagokat, mert a különböző nagyságú részek nem egyszerre puhulnak meg. Csak közvetlen a főzés előtt darabold fel az alapanyagot!
  • A fűszerezés, ízesítés mértéktartó legyen, ne nyomja el a főzelékek eredeti zamatát!
  • A túlfőzött főzelék anyaga szétesik, vitamintartalma is erősen csökken. A kész főzeléket, ha nem fogyasztod azonnal, ne tartsd hosszasan meleg helyen. Kevésbé káros, ha az elkészült ételt lehűtöd és fogyasztás előtt a szükséges mennyiséget felmelegíted.
  • A friss főzelék alapanyagot mindig forrásban lévő vízbe tedd bele. A mirelit alapanyagokat, a száraz hüvelyeseket és a burgonyát mindig hideg vízben kezd el főzni.
  • Minden főzelék értékét emeli, ha csontlével vagy füstölthús-lével főzöd.
  • A főzeléket hozzáillő hússal tálald, fogyaszd, de mindig a főzelék a főfogás, a hús csak kiegészítés hozzá. A főzelékhez húson kívül különböző módon elkészített tojást, sajtos, túros feltétet is adhatsz.

Bízunk benne, hogy ez a néhány jó tanács hasznodra lesz a továbbiakban a főzelékek készítéséhez.

Főzelékreceptek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük