A vaj egy igen ízletes zsiradék, amit a konyhában sokoldalúan felhasználhatunk. Íme néhány jó tanács arra az esetre, ha vajjal készítesz süteményt:
- Ha a vaj nagyon kemény, a lisztet langyosítsd meg – például fövő víz fölé állított edényben- , így könnyebb lesz összedolgozni vele a vajat.
- A vajat kikeverés előtt nem szabad felolvasztani, csak gőz felett meglágyítani!
- Ha a hideg vajat cukorral akarod kikeverni, egy tálban fakanállal nyomkodd szét, majd úgy keverd habosra, hogy a fakanalat egészen alul fogod és a tálra egészen merőlegesen tartva ellipszis alakban mozgatod. Azért nem tanácsos körbe keverni, mert úgy a vaj a tál széléhez tapad.
- Ha géppel dolgozol, akkor is nyomd szét előbb fakanállal a vajat vagy a margarint.
- A habosra vert vajhoz kanalanként add hozzá a cukrot. Ha egyszerre öntöd bele az egészet, akkor „galuskás” lesz a krém.
Vaj helyett margarin vagy zsír arány
- Ha a süteményekhez vaj helyett margarint használsz, a megadott mennyiségnél kb. 20 %-kal többet, zsírból pedig 20 %-kal kevesebbet használj fel.