A töltött paprika egy közkedvelt magyar étel, melynek léteznek kevésbé ismert változatai (sonkás, tojásos vagy zöldborsós töltelékkel. Íme a hagyományos recept.
Töltött paprika hozzávalói:
- 8 db tölteni való paprika
- 30 dkg darált sertéshús
- 10 dkg rizs
- 3 dkg zsír
- kb. 3 evőkanál rizsliszt
- 1 kg áttört paradicsom vagy kb. 4 dl paradicsompüré
- só
- bors
- kristálycukor
- 1 db vöröshagyma
- zellerzöld
Töltött paprika elkészítése:
- A paprikát mosd meg, vágd ki a csumáját, távolítsd el az ereket.
- A rizs félig főzd meg.
- A darált sertéshúshoz keverd hozzá a tojást, a megfőtt és legalább langyosra hűlt rizst, ízlés szerint sózd és borsozd, majd alaposan keverd össze.
- A zsiradékból és a rizslisztből készítsd zsemleszínű rántást. Majd add hozzá a paradicsompürét vagy az áttört, magtalan friss paradicsomot, öntsd fel vízzel és főzd össze az egészet. Tegyél bele a fej megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát és zeller zöldet (ezeket tálalás előtt vedd majd ki).
- A paradicsommártás ízesítsd sóval, cukorral ízlés szerint.
- A paprikákba töltsd bele a hústölteléket, tedd őket bele a paradicsommártásba és alacsony lángon, fedő alatt főzd meg őket. Ez kb. 15-20 perc.
- Ha a mártás túl sűrű, adj hozzá apránként vizet, míg el nem éri a megfelelő állagot. Ha szükséges sózd, ha nem elég édes adj hozzá cukrot.
- Kockára vágott, főtt burgonyával is tálalhatod.