A levesek sűrítése nem csak a rántással oldható meg. Ismerd meg most ezeket! Levesek sűrítése: leszórás, habarás, legírozás módszereivel.
Habarás
Mi a habarás?
A habarás egy étel sűrítési eljárás, mellyel leveseket, mártásokat, főzelékeket, gyümölcsleveseket sűrítünk.
Habarás készíthető bármilyen liszttel – búzaliszt, rizsliszt, gluténmentes lisztkeverék, burgonyapehely stb.
Hogyan készül a habarás?
- A megfelelő mennyiségű lisztet csészébe tesszük és első körben csak annyi vizet, tejel, tejfölt vagy tejszínt adunk hozzá, amit éppen felveszi. Aztán apránként adagolunk hozzá a folyadékból és mindig alaposan elkeverjük, hogy csomómentes habarást kapjuk.
- A forrásban lévő ételbe az elkészített habarást állandó, óvatos kevergetés közben akár szűrőn át vékony sugárban öntjük bele.
- Újraforrásig kevergetjük és addig forraljuk, amíg a nyers liszt íze már nem érezhető. Ez kb. 5-8 perc. Közben az étel is eléri a megfelelő sűrűséget.
Leszórás – leszórásos ételsűrítés
Egyes ételeket, például a zsenge cukorborsót, sárgarépát, gombát, esetleg pörköltféléket leszórással (staubolással) sűríthetjük. Ilyenkor a zöldséget nem főzzük, hanem zsiradékon puhára pároljuk. A majdnem teljesen puha főzelék alapanyagot zsírjára lesütjük, liszttel megszórjuk és elkeverjük. Mindezt kissé áthevítjük, aztán felöntjük folyadékkal, majd simára keverjük és forraljuk.
A lisztet óvatosan kell adagolni, nehogy túlzásba vigyük, mert akkor az étel túl pépes lesz.
Legírozás – a tojásos habarás
- A legírozás alapja a tojássárgája, amelyet tejszínnel simára keverünk.
- Tejszín helyett tejfölt vagy vajat is használhatunk.
- A megfőtt, forró ételt óvatosan, kis részletekben, állandóan kevergetve vékony sugárban adjuk a sűrítőanyaghoz. Ha túl gyorsan csináljuk, a tojás fehérjetartalma kicsapódik.
Ha hasznosnak találtad ezt a cikket – levesek sűrítése leszórás, habarás, legírozás, bizonyára érdekel ez is: levesek sűrítése rántással.