Mikor ettél utoljára sárgaborsófőzeléket? Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, finom és tápláló. Hagyományos sárgaborsó főzelék rántással. Sárgaborsó főzelék áztatás nélkül, természetesen gluténmentesen.
Klasszikus sárgaborsó főzelék hozzávalói:
- 50 dkg sárgaborsó
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kávéskanál őrölt köménymag
- só ízlés szerint
- zsír
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
Sárgaborsó főzelék elkészítése:
- A sárgaborsót mosd át, majd tedd fel kétszeres mennyiségá vízben főni.
- A füstölt szalonnát kockázd fel és tedd bele a sárgaborsó főzővízébe az őrölt köménnyel, a zúzott fokhagyma gerezdekkel és némi sóval együtt.
- Ha forrni kezd a víz vedd vissza takarékra és fedő alatt főzd félpuhára a sárgaborsót. Vigyázz, mert a főzőlé hamar felhabzik, annak ellenére, hogy jól átmostad a borsót a főzés megkezdése előtt.
- Készíts a zsírból, a rizslisztből és a pirospaprikából rántást.
- Ha a sárgaborsó majdnem teljesen megfőtt sűrítsd be a paprikás rántással.
- Ha a főzelék elérte a kívánt sűrűséget leveheted a tűzről. Ha kissé meghűlt, kóstold meg és ha szükséges sózd meg.
- A sárgaborsó főzeléket tálalhatod, sült baconnel, sült debrecenivel, főtt virslivel.
A sárgaborsó a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik. A borsó betakarításkor kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél (cotyledon).
A hántolt borsó Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározása: a hántolt borsó az étkezési célra termesztett, megfelelően előkészített sárga- és zöldborsóból hántolással és azt követő osztályozással előállított félgömb alakú, sima felületű, egyenletesen fényezett termék.
Készítése: a szakszerűen tárolt borsót hántolás előtt tisztítják, osztályozzák. A hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást alkalmaznak. A héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó egyenletes, fényes felületét.
A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.
Forrás: wikipedia.org
Ma én is ezt a sárgaborsó főzeléket készítettem el. Szerencsére ízlett mindenkinek, pedig első hallásra nem voltak feldobva az ebédötletemtől. Én az illatát is imádom, amikor fő.