Egy könnyű, rostban gazdag és egészséges étel, ami nagyon gyorsan és könnyűszerrel elkészíthető: egyszerű tökfőzelék kaporral és habarással. Gluténmentes kivitelben is nagyon finom. Természetesen nem csak tökből, hanem cukkiniből és patisszonból is megfőzhető.
Egyszerű habart kapros tökfőzelék hozzávalói:
- 1 db közepes méretű vöröshagyma
- 1 csokor kapor
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kg gyalult tök (cukkini, patisszon is megfelel)
- 1.5 dl víz
- 1.5 dl tej
- 1.5 dl tejföl
- 1.5 evőkanál rizsliszt
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
Egyszerű tökfőzelék elkészítése kaporral és habarással:
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel, a kaprot mosd meg és aprítsd fel.
- A vajat olvaszd meg és a felaprított vöröshagymát párold benne üvegesre, majd add hozzá a pirospaprikát és a kapor felét, 2 percig kis lángon kevergesd.
- Add hozzá a gyalult tököt, a tejet és a vizet.
- Sózd és borsozd ízlés szerint, keverd jól össze, majd letakarva kb. 15 percig párold.
- A rizslisztet keverd össze a tejföllel, majd egy kevés főzőlével keverd csomómentesre és habard be vele a kapros tökfőzeléket.
- Add hozzá a főzelékhez a maradék kaprot, további 2 perc főzés után már kész is a kapros tökfőzelék.
- A kapros tökfőzelék magában is finom és fogyasztható, de célszerű pörkölttel, fasírttal, sült kolbászdarabokkal, natúr hússzelettel tálalni.