Egy adag ízletes savanyú káposzta, némi füstölt oldalas, egy kis sertéshús és készülhet a világhírű magyar étel: gluténmentes töltött káposzta. Bármelyik évszakban, hétköznapokon, hétvégéken és ünnepnapokon is imádjuk.
Gluténmentes töltött káposzta hozzávalói:
Az alábbi mennyiségek 4 főre számolva 2 étkezésre elegendőek.
- 40 dkg darált sertéshús
- 30 dkg füstölt oldalas (elhagyható, helyettesíthető akár nagyobb darab füstölt szalonna, sonka bőrével)
- 1 db tojás
- 8 dkg rizs
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kg savanyú káposzta
- 10-20 db savanyú káposzta levél
- 5 dkg zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 3 dkg rizsliszt
- só ízlés szerint
- őrölt bors
- majoránna
- csemege pirospaprika
Gluténmentes töltött káposzta elkészítése:
- A rizst főzd félig meg. A rizs és a víz aránya 1 : 1 legyen.
- A zsíron pirítsd meg a felkockázott füstölt szalonnát és 1 db felaprított vöröshagymát.
- A darált húshoz keverd bele a félig főtt rizst, a pirított szalonnás vöröshagymát, a tojást, sót, borsot ízlés szerint, 2 teáskanál pirospaprikát és 1 teáskanál morzsolt majoránnát.
- A savanyú káposzta levelekről vágd le a vastag ereket, majd a levelekbe halmozz a töltelékből és készíts gombócokat. Hajtsd be a káposztalevelek széleit, majd tekerd fel henger alakúra a töltelékes leveleket.
- A savanyú káposzta felét tedd a lábos aljába, erre fektesd rá a gombócokat, majd a füstölt oldalast és a tetejére a maradék káposztát.
- Engedd fel a lábast vízzel, hogy ellepje. Ha bő lével szeretitek a töltött káposztát, akkor kicsit több vizet önts rá.
- Zsiradékon pirítsd meg a másik vöröshagymát, vedd vissza a hőt és add hozzá a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, de vigyázz, hogy ne égjenek meg. Ezt öntsd rá a káposztára és fedő alatt párold az ételt.
- Készíts a tejföllel és a rizsliszttel habarást.
- Ha a töltött káposzta már rotyog, vedd ki a gombócokat és habard be a káposztás főzőlevet, majd tedd vissza a gombócokat is és főzd együtt további 10 percig az ételt, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Tálaláskor a káposzta kerüljön a tányér aljára, arra a gombócok és a füstölt oldalas. Tejföllel meglocsolva is tálalhatod.
Jó étvágyat!
1 hozzászólás