Krumplisaláta kicsit másképpen: húsleves alaplével és füstölt szalonnával. Zamatos, finom, tápláló és egyszerűen elkészíthető – bajor krumplisaláta.
Bajor krumplisaláta hozzávalói:
- 80 dkg burgonya
- 15 dkg füstölt szalonna
- 0,5 – 1 dl étolaj
- 2 db vöröshagyma
- 1 l húsleves alaplé
- 50 ml 10 %-os ecet
- 1-2 ek. cukor vagy méz ízlés szerint
- só
- bors
- metélőhagyma
Bajor burgonyasaláta elkészítése:
- A burgonyát főzd meg egészben, héjában. Ne főzd túl. Legyen jól átfőtt, de jól szelhető.
- A szalonnát kockázd fel és az olajon kissé süsd ki a zsírját, majd add hozzá a felkockázott vöröshagymát és párold üvegesre. Se a szalonna, se a vöröshagyma ne süljön meg.
- Add hozzá a húsleves alaplevet, az ecetet, ízlés szerint a cukrot vagy mézet, borsot és sót.
- Ha a krumpli kellően megpuhult, öntsd le róla a vizet, hagyd kissé meghűlni. Ha langyosra hűlt a burgonya távolítsd el a héját és karikázd fel.
- Egy nagy tábla kezd el rétegezni a felkarikázott krumplit és minden rétegre öntsd egy merőkanálnyi salátalevet. Ez addig folytasd míg el nem fogy a krumpli és a krumplisalátalé.
- A tetejére szórj apróra vágott metélőhagymát.
- Tálalás előtt legalább egy órát álljon a krumplisaláta. De minél többet áll, annál jobban összeérnek benne az ízek.
Jó étágyat!