Megmaradt néhány gluténmentes kiflid és már nem kimondottan puha vagy kiflisütésre adtad a fejed, de kissé keményre sikerült? Ne csüggedj, ne dobd ki, készítsd belőlük valami mást. A megoldás: gluténmentes mákos guba!
Gluténmentes mákos guba hozzávalói:
Guba hozzávalói:
- 8 db nagyobb gluténmentes kifli
- 1 l tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 db tojássárgája
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 10 dkg porcukor
Vaníliasodó hozzávalói:
Gluténmentes mákos guba elkészítése:
- Kezd el melegíteni a tejet, de ne forrald fel, csak takarékon melegítsd.
- A tojások sárgáját keverd el a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a keveréket a meleg, de nem forró tejhez.
- A darált mákot keverd el a porcukorral.
- Kenj ki zsiradékkal egy tepsit (ez az adag egy 25 x 35 x 5 cm-es tepsibe pont méret) és tegyél a tepsibe egy réteg karikákra vágott kiflit. Ezt locsold meg a tojásos-cukros tejjel, majd szórd meg porcukros mákkal.
- Ezt a rétegezést ismételd meg még egyszer vagy kétszer míg elfogynak a hozzávalók.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd meg a mákos gubát.
Gluténmentes vaníliás sodó elkészítése:
- A tojások sárgáját keverd el a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a 2 ek. rizslisztet és kevés tejet.
- Tedd gőz fölé a tálat és öntsd hozzá a maradék tejet, majd sűrítsd be a vanília sodót a gőz felett (kb. 20 perc).