Egyben, szeletben vagy kockázva? Kislángon vagy lobogó tűzön? Fedő alatt vagy fedő nélkül? Mennyi ideig és hogyan kell a krumplit főzni?
Krumpli főzése
A krumpli – burgonya – főzésének két módja van. Egyes ételek elkészítéséhez megpucolt és felkockázott főtt krumplira van szükséged, más típusú burgonyás ételekhez pedig héjában és egészben főtt krumplit kell használnod.
Krumpli főzése megpucolva, felkockázva
- Ha szükséges, mert túl piszkos a krumpli, akkor most meg, várd meg míg kissé leszárad és aztán kés vagy zöldséghámozó segítségével távolítsd el a minél vékonyabb rétegben a krumpli héját.
- Most mindenféleképpen mosd meg az egész krumplikat.
- A krumplik nagyságától függően vágd el hosszában, majd keresztben a burgonyákat és végül vágd kockákra. A kockák 2-4 cm-esek legyenek. Minél kisebbek, annál könnyebben megfőnek.
- Tedd a krumplikockákat egy nagyobb lábasba, önts rá bőven vizet, hogy jól ellepje, majd adj hozzá egy kiskanálnyi sót. Fedő alatt főzd.
- Eleinte nagyobb lángon főzd, ha már forr vedd vissza a hőmérsékletet, hogy ne fusson ki.
- A krumplikockák kb. 10-12 perc alatt átfőnek. Ha elég puhának találod őket zárd el a tüzet, öntsd le róla a vizet (pl. szűrő segítségével) és várd meg míg langyosra vagy annál hidegebbre hűl.
Krumpli főzése egyben, héjában
- Nagyon alaposan mosd meg a krumplikat.
- Tedd a burgonyákat egy jóval nagyobb lábasba, majd öntsd fel vízzel, hogy jól ellepje a krumplikat a víz. Adj hozzá a kiskanál sót.
- Fedő alatt főzd. Először magasabb hőn, majd ha elkezd forrni vedd le takarékra.
- A burgonyák nagyságától függően 25-40 perc alatt főnek át tökéletesen az egyes darabok. Időnként szúrj bele késsel, ha keménynek találod főzd tovább.
- Ha megfelelően puhák a krumplik vedd le a tűzről és öntsd le róla a főzővizet. Ha langyosra vagy annál hidegebbre hűlt, húzd le róla villa és kés segítségével a héját.
Mit lehet főtt krumpliból csinálni?
Gyakran túllősz a célon és több krumplit sikerül megfőznöd, mint amire egyébként szükséged lenne?
Íme néhány tipp, hogy mihez kezdj a megmaradt főtt krumplival:
- Osztrák krumplisaláta
- Sajtos burgonyagombóc gluténmentesen
- Dödölle
- Burgonyakrokett gluténmentesen
- Petrezselymes burgonyagombóc
- Gluténmentes szilvás gombóc rizsliszttel
- Sajtszószban sült gluténmentes gnocchi