krumpli főzése, hogyan kell burrgonyát főzni

Hogyan kell krumplit főzni?

Krumpli főzése

A krumpli – burgonya – főzésének két módja van. Egyes ételek elkészítéséhez megpucolt és felkockázott főtt krumplira van szükséged, más típusú burgonyás ételekhez pedig héjjában és egészben főtt krumplit kell használnod.

Krumpli főzése megpucolva, felkockázva

  • Ha szükséges, mert túl piszkos a krumpli, akkor most meg, várd meg míg kissé leszárad és aztán kés vagy zöldséghámozó segítségével távolítsd el a minél vékonyabb rétegben a krumpli héját.
  • Most mindenféleképpen mosd meg az egész krumplikat.
  • A krumplik nagyságától függően vágd el hosszában, majd keresztben a burgonyákat és végül vágd kockákra. A kockák 2-4 cm-esek legyenek. Minél kisebbek, annál könnyebben megfőnek.
  • Tedd a krumplikockákat egy nagyobb lábasba, önts rá bőven vízet, hogy jól ellepje, majd adj hozzá egy kiskanálnyi sót. Fedő alatt főzd.
  • Eleinte nagyobb lángon főzd, ha már forr vedd vissza a hőmérsékletet, hogy ne fusson ki.
  • A krumplikockák kb. 10-12 perc alatt átfőnek. Ha elég puhának találod őket zárd el a tüzet, öntsd le róla a vízet (pl. szűrő segítségével) és várd meg míg langyosra vagy annál hidegebbre hűl.

Krumpli főzése egyben, héjjában

  • Nagyon alaposan mosd meg a krumplikat.
  • Tedd a burgonyákat egy jóval nagyobb lábasba, majd öntsd fel vízzel, hogy jól ellepje a krumplikat a víz. Adj hozzá a kiskanál sót.
  • Fedő alatt főzd. Először magasabb hőn, majd ha elkezd forrni vedd le takarékra.
  • A burgonyák nagyságától függően 25-40 perc alatt főnek át tökéletesen az egyes drabok. Időnként szúrj bele késsel, ha keménynek találod főzd tovább.
  • Ha megfelelően puhák a krumplik vedd le a tűzről és öntsd le róla a főzővízet. Ha langyosra vagy annál hidegebbre hűlt, húzd le róla villa és kés segítségével a héját.

Mit lehet főtt krumpliból csinálni?

Gyakran túllősz a célon és több krumlpit sikerül megfőznöd, mint amira egyébként szükséged lenne?
Íme néhány tipp, hogy mihez kezd a megmaradt főtt krumplival.

Kapcsolódó burgonyás írások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük