muffin készítése

A muffin készítés aranyszabályai

Imádjátok a muffint? Nem csoda, hiszem számtalan variációban gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Szeretnél tökéletes muffint sütni? Ime a muffin készítés aranyszabályai!

 Mi a muffin?

Az amerikai eredetű muffint cupcake-nek hívják és csupán liszt, vaj, tojás és cukor keveréke, amit pár perc alatt össze lehet keverni és muffinpapírban gyorsan kisütni. Az elkészült sütemény teteje lapos, így könnyen dekorálható cukormázzal, csokoládémázzal, habbal. Az eredeti receptből fejlődött ki a ma is ismert muffin, ami persze most sem egyfajta sütemény, hiszen számtalan variációban létezik. Só és edés, egyszerű és összetettebb, töltött és töltetlen, díszített és díszítés nélküli. A muffin angolul cupcake.

Muffin készítése

  • A száraz hozzávalókat gondosan mérd ki, szórd bele egy mély tálba és keverd össze.
  • Öntsd hozzá a folyékony hozzávalókat, majd néhány mozdulattal keverd az egészet darabos (de nem lisztes) masszává.
  • Kanállal töltsd a masszát a sütőformákba. Ügyelj arra, hogy csak ¾-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnőni a sütőben.
  • Helyezd a megtöltött formákat a sütőbe és süsd készre a muffinokat.

Muffin sütése

Muffin sütőforma

A muffin sütéshez speciális muffin sütő forma szükséges, mely könnyedén beszerezhető; általában 12 vagy 24 darabos kivitelben. A formák készülhetnek alumíniumból, tapadásmentes bevonattal, illetve szilikonból. Az alumíniumformák esetében a tapadásmentes bevonat ellenére célszerű lehet papírkosárkákkal is kibélelni a muffinhelyeket, vagy sütés előtt zsiradékkal bekenni a formák oldalát, a szilikonból készült formák falára azonban egyáltalán nem tapad oda a tészta, így ezekhez nem szükséges papírkosárkákat vásárolni.

A muffin sütése

A muffinok előmelegített sütőben sütendők, 190–225 °C-on (3–5-ös fokozaton), recepttől és formamérettől függően 12–25 percig. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy a belsejük is átsült-e. A papírkosár nélkül sütött muffinok 5–10 percnyi hűlést követően rendszerint könnyedén kiboríthatók a kikent formából. Ezután, hogy a maradék belső nedvesség is távozhasson, ajánlott jól szellőző helyre tenni őket, például a sütőrácsra vagy egy tiszta konyharuhába.

Gluténmentes muffinreceptek:

Muffin töltelékek

  • A lekvárt és az egyéb, krémszerű töltelékeket csak a sütés után szokás hozzáadni a lehűlt muffinhoz. Ez a művelet legegyszerűbben egy vékony csövű habnyomó segítségével végezhető el.
  • A száraz, középre szánt töltelékek (például mazsola, sajt vagy nehéz krémek) hozzáadásának legcélszerűbb módja az, ha először csak a muffintészta felét terítjük szét a muffinhelyekben, majd a félig telített muffinhelyek közepére tesszük a tölteléket, amelyet aztán befedünk a muffintészta másik felével. Általános praktika a száraz töltelék benedvesítése és belisztezése; ily módon kevésbé hajlamos lesüllyedni a tészta aljára.

Képek: Pixabay

A muffin eredete

A muffin, vagy ahogy ejtjük és sokszor így is olvashatjuk maffin, egy süteményfajta, melynek két fő változata van, az angol muffin és az amerikai muffin.
Az angol muffin nem az a klasszikus muffin, ami mindenkinek eszébe jut a szó hallatán. Az angol muffin egy zsemleféleség, amit az angolok erőszeretettel fogyasztanak reggelire, ezért is hívják reggeli zsemlének. Ez az angol muffin-reggeli zsemle kelt tésztából készül és serpenyőben sül.
Az amerikai muffin az, amit mi magyarok muffinnak hívunk. A mi muffinunk elkészítéséhez erre a célra készült muffinsütőt használunk, melybe egyszerű vagy összetettebb kevert tésztát öntünk és viszonylag gyorsan elkészíthető, de ezerféle módon variálható süteményt kapunk.

Muffin alaprecept

Az eredeti amerikai muffin csupán 4 egyszerű alapanyagból állt.
Az original cupcake hozzávalói:

  • liszt,
  • vaj,
  • tojás és
  • cukor.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük