hogyan készül a tökéletes omlós tészta

A tökéletes omlós tészta elkészítésének titka

Linzer, pite, isler. Egy a közös bennük, omlós tésztából készülnek. De vajon mi a tökéletes omlós tészta elkészítésének titka?

A tökéletes omlós tészta elkészítésének titka

 • A tészta omlóssága a liszthez kevert zsiradék mennyiségétől függ. Kb. 30 % zsírmennyiségtől már omlós jellegű a tészta, de a zsírmennyiség a liszt mennyiségéhez képest 30-100 % is lehet.
 • A nedvesítő anyag – tojássárgája, tejföl – és a zsiradék mennyisége fordított arányos. Minél több a zsiradék, annál kevesebb a nedvesítő anyag.
 • Az omlós tésztába nem szabad túl sok cukrot tenni. Omlós tésztához porcukrot kell használni, a kristálycukorral nem lesz az igazi.
 • A tojásfehérje szárítja és rágóssá teszi az omlós tésztát, ezért az omlós tészta összeállításához csak tojássárgáját használjuk.
 • A tej szintén szárítja és rágóssá teszi a tésztát.
 • Nedvesítő anyagként tejföl helyett használhatunk szódavizet, száraz fehérbort, rumot, savót, aludttejet, írót vagy gyengén ecetes vizet.

Omlós tészta készítése

 1. A lisztet a szódabikarbónával vagy a sütőporral összeszitáljuk.
 2. A szilárd zsiradékot lelisztezzük, hogy ne érintkezzen a meleg kezünkkel és késsel részekre darabolva tesszük a liszthez. Ujjainkkal aprózzuk a zsiradékot és a liszttel elmorzsoljuk. A lisztet a zsírral összedolgozzuk ügyelve arra, hogy a kéz melege ne olvassza meg a zsírt.
 3. Ezután elkeverjük benne a porcukrot, a fűszereket.
 4. A tojássárgáját a tejföllel összekeverve a lisztes massza közepébe készített mélyedésbe öntjük és így dolgozzuk össze a lisztes tömeggel, szintén vigyázva arra, hogy a zsiradék ne melegedjen, olvadjon meg.
 5. Az elkészült tésztát lisztezett deszkán könnyedén összegyúrjuk és legalább 30 percig hideg helyen pihentetjük.
 6. Az omlós tésztát kevés, de erős nyomásokkal kell megdolgozni, mert ha túl sokáig dolgozzuk a zsír megolvadhat. A tészta felülete ilyenkor fényes, zsíros.
 7. Az omlós tésztákat nem sütjük túl forró sütőben. Kb. 180 fokon aranybarnára.
 8. Sárga és barna omlós tésztát készíthetünk. A barna omlós tészta az alapanyagokon kívül dióval, mandulával,  mogyoróval, kakaóval stb. készül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük