Nagy kedvencetek a vadhúst, de szívesen fogyasztanátok valamilyen új formában? Próbáld ki: szarvas karaj ribizlimártással és polentával.
Hozzávalók a szarvaskaraj elkészítéséhez:
- 1 kg szarvascomb
- só ízlés szerint
- őrölt bors
- 1 evőkanálnyi borókabogyó
- kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl húsleves alaplé (zöldség alaplé is tökéletes)
- zsiradék
Ribizlimártás hozzávalói:
- kb. 40 dkg ribizli
- 12 dkg kristálycukor
- 1 fej lila hagyma
- 3 evőkanál étolaj
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csapott evőkanál őrölt gyömbér
Polenta hozzávalói:
- 500 ml víz
- 600 ml tej
- 30 g vaj
- só
- szerecsendió (opcionális)
- 250 g kukoricadara
Polenta elkészítése:
Célszerű a polentát előkészíteni elsőként, mivel néhány órán át a hűtőben kell tartani, mielőtt pörcösre sütnéd.
- Egy nagyobb edényben tedd fel főni a tejet és a vizet. Add hozzá a sót, a szerecsendiót és a vajat.
- Ha a tejes lé forrni kezd, add hozzá a kukoricadarát és főzd sűrűre az egészet.
- Ha a massza már a sűrűen folyós állapoton túl van és nehezen keverhető, öntsd bele egy hosszúkás sütőformába (őzgerincforma, kenyérsütőforma), egyengesd el a felületét és tedd a hűtőbe min. 2 – 3 órára.
- Ha a puliszka jól megdermedt, vedd ki a formából (könnyen ki fog jönni) és vágd fel kb. 1 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben forrósíts olajt és kevés forró zsiradékon süsd át mindkét oldalát a polentaszeleteknek, hogy kissé pörcösek legyenek.
Szarvaskaraj elkészítése:
- A még egyben lévő szarvaskarajról távolítsd el a hártyát, majd vágd fel kb. 1 cm vastagságú szeletekre és sózd, borsozd a hússzeletek mindkét oldaláát. Majd tedd félre.
- Tálalás előtt kb. 1 órával elég nekilátnod a húsok elkészítésének, ha kuktában készíted.
- A kuktá öntsd bele az alaplevet, tedd bele a borokabogyót és a zúzott fokhagymagerezedket.
- Egy serpenyőben forrósítsd zsírt és a befűszerezett szeletek mindkét oldalát 1-1 percig süsd benne. Majd tedd őket át a kuktába és végül a zsírt, ami a serpenyőben maradt, is kanalazd át a kuktába.
- A kuktában kb. 45-50 perc alatt puhára főnek a szarvaskaraj szeletek.
Ribizlimártás elkészítése:
- A kristálycukrot olvaszd meg egy edényben, ha teljesen egyneművé olvadt add hozzá az étolajat és keverd össze.
- Majd add hozzá a felaprított lilahagymát. Egy percig kevergesd, majd add hozzá a ribizlit.
- Ízesítsd az őrölt fahéjjal és gyömbérrel. Ezután fedő nélkül alacsony-közepes lángon kb. fél óra alatt főzd le róla a vízet.