Néhány hazánkban, akár a saját konyhakertben is megtermelhető zöldség, egy kis gomba és pár szelet sertéskaraj. Csak 1-1,5 óra és kész is az egészséges és tápláló zöldségragus karaj.
Zöldségragus karaj hozzávalói:
- 80 dkg sertéskaraj
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db vöröshagyma
- 2 maréknyi zöldborsó
- 1 maréknyi gomba
- zsíradék
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 3 dl víz
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csipet csipős pirosparika
- 1 kávaéskanál csemege pirospaprika
Zöldségragus karaj elkészítése:
- A zöldségeket pucold meg, a vöröshagymát vágd fel apró kockákra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikázd fel, a gombát szeleteld fel, ha nagyobbak és a fokhagymát zúzd össze.
- A karajszeleteket kloffold ki, sózd és enyhén borsozd. Tedd félre őket, amíg elkészíted a zöldséges ragut.
- A zsíradékon kezd el dinsztelni az apróra vágott vöröshagymát, ha kezd átsülni add hozzá a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, majd önts rá annyi vízet, amennyi majdnem ellepi és fedő alatt párold addig, amíg puhulni nem kezdenek a zöldségek.
- Ha a sárgarépa és a petrezselyemgyökér puhulni kezd add hozzá a zöldborsót és a gombát, illetve önts rá 1-2 dl vízet.
- Ízesítsd a zöldséges ragut. Add hozzá a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd ízlés szerint. Öntsd rá a fehérbort, add hozzá a csípős és csemege pirospaprikát és a kristálycukrot.
- A zöldségragut főzd össze. Ha a gyökérzöldségek és a zöldborsó megpuhultak, kóstold meg a ragut és ha szükséges fűszerezd.
- Szórd meg rizsliszttel a ragut, kevert el benne és várd meg, amíg besűrűsödik, majd vedd le a tűzről a ragus edényt.
- A karajszeleteket mindkét oldalát süsd pirosra forró zsíradékban, majd vágd 2-3 kisebb darabra a hússzeleteket és tedd át őket a sütőzsíradékkal együtt a zöldséges raguba.
- kb. 10 percig fedő alatt először magasabb, majd ha forrni kezd alacsony hőn főzd össze a ragut a karajdarabokkal.
- Tálalhatod polentával, bármilyen rizskörettel, de a burgonyás köretek is jól passzolnak hozzá.