Tele van ízekkel, tápláló, egyszerűen elkészíthető: tepsis karaj savanyú káposztával és héjában sült krumplival. Imádni fogja a család!
Tepsis karaj savanyú káposztával, héjában sült krumplival hozzávalói:
- kb. 1 kg sertéskaraj
- 50-60 dkg savanyú káposzta
- 6-8 db burgonya
- 2 fej fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- majoránna
- 2 dl tejföl
- zsír
- só
- bors
Tepsis karaj savanyú káposztával, krumplival elkészítése:
- A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, a burgonyát mosd meg nagyon alaposan.
- A tepsit vastagon kend ki zsírral.
- A karajszeleteket klopfold ki, sózd és borsozd a húsok mindkét oldalát, majd fektesd őket a kizsírozott tepsibe és szórd meg majoránnával.
- A vöröshagymát vágd 6-8 cikkre és a fokhagymagerezdekkel együtt dugdosd be őket a húsok közé.
- Önts a tepsibe 2-3 dl vizet vagy húsleves alaplevet, alufóliával fedd le a tepsit és 180 fokra előmelegített sütőben 90 perc alatt süsd át a karajszeleteket.
- A megmosott burgonyákat borítsd be alufóliával és 1 órán át süsd őket a tepsi mellett. Célszerű akkor betenned a sütőbe, amikor a hús káposzta nélkül már egy órája sül és még egy órája van vissza. Így egyszerre készülnek el, semmi nem hűl ki.
- Másfél óra múlva vedd ki a fokhagymagerezdeket és tedd a savanyú káposztát a hússzeletek közé, köré. Most alufólia nélkül tedd vissza a sütőbe a tepsit és kb. 30 perc alatt süsd át a tartalmát. Közben a káposzta átsül a húsok pedig megpirulnak.
- Közben a fokhagymagerezdeket nyomkod szét és keverd bele a tejfölbe. Sózd és borsozd ízlés szerint.
- Ha a burgonyák átsültek vedd ki őket és ha kissé meghűltek vedd le róluk az alufóliát. Ha még kissé hűltek vágd keresztbe be őket és kanalazz a közepükbe a fokhagymás tejfölből.
- Találd a karajszeleteket, a sült savanyú káposztával és a tejfölös krumplival.