Akár sertés apróhúsból is elkészítheted, gyorsan és egyszerűen megvan, finom és tápláló, sokféle körettel (rizs, főtt quinoa, polenta, rizi-bizi stb.) tálalható: tejszínes-gombás sertésragu gombaporból.
Tejszínes-gombás sertésragu hozzávalói:
- kb. 50 dkg sertéshús (comb, lapocka, apróhús)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál zsír
- só ízlés szerint
- őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 2 dl húsleves alaplé (zöldségalaplé is jó)
- 2 evőkanál gombapor, gombaőrlemény
Sertésragu elkészítése:
- A sertséhúst vágd fel kisebb darabokra – kockákra, csíkokra, ahogy jól esik – és szórd meg az őrölt borssal, a sóval és kend el rajta a zúzott fokhagymát. Forgasd jól át az egészet, hogy a fűszerek jól átjárhassák a húsdarabokat. Ha van időd, tedd félre 1-2 órár, hogy az ízek jobban össze tudjanak érni, de ha nincs rá idő, nem baj.
- A felaprított vöröshagymát a zsíron kezd el megdinsztelni, ha már üveges add hozzá a húsdarabokat. Közepes lángon a húsok kifehéredéséig néha átforgatva süsd a húsokat.
- Ha kifehéredtek a húsdarabok öntsd rá a tejszínt és az alaplevet, majd add hozzá a gombaőrleményt is. Jól keverd össze és fedő alatt főzd puhára a húsokat.
- Ha elkészült a tejszínes-gombás sertésragu kóstold meg és ha szükséges sózd és borsozd.
További gluténmentes sertéshúsból készült ételek receptjei:
- Egyben sült karaj baconbe tekerve
- Egyben sült karaj sütőzacskóban sütve
- Tepsis karaj savanyú káposztával, héjában sült krumplival
- Brokkolis sertésrolád
- Baconbe tekert karaj Hasselback burgonyával
- Zöldségragus karaj
- Zöldfűszeres karajtekercsek
- Bakonyi sertésborda
- Rakott zöldbab darált hússal
- Dinsztelt sertésmáj