Előrukkolnál valami újdonsággal, ami mutatós, finom és tápláló? A megoldás: baconbe tekert töltött karaj hasselback burgonyával.
Baconbe tekert karaj hozzávalói:
- 8 szelet sertéskaraj
- 8 szelet szeletelt sonka
- 8 szelet sajt
- só
- bors
- 16 szelet bacon szalonna
Baconbe tekert karaj elkészítése:
- A karajszeleteket klopfold ki, majd sózd és borsozd mindkét oldalát a húsdaraboknak.
- A kiterített karajszeletekre tegyél 1-1 szelet sonkát és sajtot, majd tekerd fel őket szorosan és tekerj a hústekercsekre 2-2 szelet bacon szalonnát, úgy, hogy a csavarodó bacon mindig fedje az alatta lévő részt.
- Egy sütőedényt, tepsit kenj ki vékonyan vajjal és tedd bele a baconos karajtekercseket.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig alufóliával lefedve, majd további 15 percig alufólia nélkül.
Hasselback burgonya hozzávalói:
- 1 kg közepes vagy kisebb burgonya
- 2 dkg vaj
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Hasselback burgonya elkészítése:
- A krumplikat mosd és hámozd meg, majd vagdosd meg a felületét 4-5 mm-enként, de ne vágd át teljesen a burgonyákat.
- Melegítsd össze a vajat, az olívaolajat, a mézet, amjd keverd bele a citromlevet a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot.
- A sütőedényt vékonyan kend ki zsiradékkal, tedd bele a bevagdosott burgonyákat és egy kiskanál segítségével csepegtesd az olívaolajos-fűszeres elegyet a krumplik lamellái közé.
- A maradék lével locsold meg a krumplik felületét.
- Alufóliával fedd le a tepsit és a 180 fokos sütőbe tedd be. Kb. 45 perc sütés után vedd le az alufóliát és süsd még 10-15 percig, míg a krumplik teteje aranybarna nem lesz.