A köles fontos magnézium forrás, gazdag B vitaminban, kiváló antioxidáns, jó hatással van a koleszterinszintre, jó minőségű fehérjeforrás és szerencsére gluténmentes is. Szerezz be egy adag kölest és legyen a következő nasi gluténmentes köleskoch. Íme a recept.
Gluténmentes köleskoch recept hozzávalói:
- 20 dkg köles
- 8 dl víz
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál rizsdara vagy kukoricadara
- 1 db citrom leve
- 2 evőkanál méz
- zsiradék
- gyümölcs, lekvár opcionális
- 1 csomag vaníliás cukor
Köleskoch elkészítése:
- Alaposan mosd át a köles, hogy elveszítse keserűségét, majd tedd fel főni 8 dl sós vízben és főzd puhára. Erősen habzik, könnyen kifut, figyelj rá és kevergesd. Hagyd kihűlni.
- A tojásokat válaszd ketté. A tojások fehérjéből robotgéppel néhány perc alatt verj kemény habot.
- Keverd össze a tojások sárgáját a rizsliszttel, a darával a mézzel, kis sóval, a citromlével.
- Ha kihűlt a köles keverd hozzá a tojásos masszát, majd óvatosan a tojásfehérjékből vert habot.
- Ez egy közepes tepsire való adag. A tepsit kend ki zsiradékkal és öntsd bele a masszát.
- Kedved szerint szórhatsz a köleses masszába gyümölcsöket, magokat vagy kanalazhatsz bele lekvárt.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percen át.
- Tálald vaníliás porcukorral vagy krémmézzel.