Rizskoch, rizsfelfújt vagy rizskók. Hívd vagy írd bárhogy, mindenki ugyanarra a finom és laktató édességre gondol. Gluténmentes rizskoch egyszerűen.
Rizskoch hozzávalói:
- 20 dkg fehér rizs
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dl tej
- 1 dl víz
- 5 evőkanál kristálycukor
- 3 db tojás
- 3 dkg vaj
- fél citrom reszelt héja
- vaj és gluténmentes morzsa a sütőforma kikenéséhez
Gluténmentes rizskoch elkészítése:
- A rizst tedd fel főni a tejjel és az 1 dl vízzel. Ízesítsd egy csipet sóval és a vaníliás cukorral a tejet.
- Ha a rizs megpuhul vedd le a tűzről, tedd félre kihűlni.
- Közben az 5 evőkanál cukrot keverd habosra a tojások sárgájával, a vajjal és a citromhéjjal.
- A tojásfehérjékből verj kemény habot.
- Ha a tejben főtt rizs langyosra hűlt keverd bele a cukros masszát, majd óvatosan a tojásfehérjehabot.
- Egy hőálló tálat vagy tepsit kenj ki vajjal, majd szórd meg egyenletesen gluténmentes morzsával. Öntsd bele a rizses masszát.
- Mérsékelt tűzön – 170 fok – süsd pirosra a rizskochot.
- A megsült, kihűlt rizskoch tetejére tálalás előtt szitálj porcukrot.
- A gluténmentes rizskoch egyszerűen és gyorsan elkészíthető és ugyanilyen egyszerűen akár tálalható is. Natúron minden egyéb nélkül vagy csupán porcukorral meghintve. De extra feltétekkel is tálalhatod. Pl. csokiöntettel, krémmézzel, vanília sodóval, gyümölcslekvárral vagy akár borsodóval.
Mazsolás rizskoch:
A rizskoch gyakran készül mazsolás változatban. Mielőtt a tojáshabot belekeverd a cukros-rizses masszába, tegyél bele egy maréknyi mazsolát.