A hajdina – vagy másik ismert nevén pohánka – értékes vitaminforrás, kiemelkedően magas az élelmirost tartalma, vegyszer nélkül termeszthető gluténmentes gabona. Ha valami újszerűre vágysz készíts vele egy gluténmentes hajdinafelfújtat.
Gluténmentes hajdinafelfújt hozzávalói:
- 15 dkg hajdina
- 2 db narancs
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dkg kókuszzsír
Gluténmentes hajdinafelfújt elkészítése:
- Kb. háromszoros mennyiségű sós vízben főzd meg a hajdinát és hagyd langyosra hűlni.
- Az egész tojásokat keverd el a vaníliás cukorral, a mézzel és az olívaolajjal. Reszelt bele a narancsok héját és facsard bele a levüket.
- A tojásos keverékbe keverd bele a főtt hajdinát és a rizslisztet. Nokedlitésztára emlékeztető állagot kell, hogy kapj. Szükség esetén keverj hozzá vizet.
- A tésztát papírral bélelt tepsibe terítsd el és 180 fokon süsd meg kb. 30 perc alatt.
- Ha megsült, hagyd teljesen kihűlni.
- Gőz felett olvaszd meg az étcsokit a kókuszzsírral és öntsd a hideg tészta tetejére.
- Ha megdermedt a csoki a sütemény tetején vágd kockákra.
A hajdina egyéb elnevezései:
- pohánka,
- tatárka,
- tatárbúza,
- kruppa,
- haricska (Erdélyben).