Délutáni nassolnivalóra vágysz, vagy vacsorára ennél valami édes finomságot, ami gluténmentes is? A megoldás: mákos-mandulás köleskása!
Mákos mandulás köleskása hozzávalói:
- 3 evőkanál köles
- 2 evőkanál darabos mandula
- 1 evőkanál méz
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 evőkanál darált mák
- 1 csipet só
- friss gyümölcs vagy lekvár vagy kompót
Mákos mandulás köleskása elkészítése:
- A köles alaposan mosd át. Többször mosd meg tiszta vízben, hogy a felületéről a por eltávozzon, így nem lesz keserű a köleskása.
- A megmosott kölest tedd fel kb. négyszeres mennyiségű vízben főni a csipet sóval és a vaníliás cukorral.
- Ha a köles már majdnem felszívta az összes vízet add hozzá a darabos mandulát és a darált mákot. Együtt főzd addig, míg a köles megpuhul, átfő, illetve a kása szinte az összes nedvességet magába nem szívja, de vigyázz ne égjen le.
- Szükség esetén adj még hozzá vizet. Hűlés közben sűrűsödni fog.
- Ha megfőtt és kicsit hűlt is, keverd bele a mézet.
- Ha fogyasztható hőmérsékletűre hűlt tálald és a tetejére tegyél gyümölcsöt vagy lekvárt vagy kompótot.
Jó étvágyat!