Ezt a finomságot reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára is fogyaszthatod, de akár desszertként is megállja a helyét. Citromos kölespuding, ráadásul gluténmentes.
Citromos kölespuding hozzávalói:
- 25 dkg köles
- 2 dl habtejszín
- kb. 5 dl tej
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- méz ízlés szerint
- lekvár, gyümölcs a tálaláshoz
Citromos kölespuding elkészítése:
- A kölest mosd át alaposan. Többször egymás után öblítsd át vízzel, amíg a róla leöntött víz szinte tiszta nem lesz. Ez azért fontos, hogy ne legyen majd kesernyés ízű a kölespuding.
- Egy nagyobb edényben tedd fel főni a tejjel és a sóval a kölest. Amikor már kezdi a köles magába szívni a tejet, add hozzá a tejszínt és a vaníliás cukrot.
- Ha a köles már majdnem felszívta az összes folyadékot, de még nem elég puha önts rá kevés vizet és főzd tovább. Ha szükséges még önts rá vizet.
- Akkor jó a köles ha az állaga ragacsos.
- Ha elkészült keverd hozzá a mézet és a citrom reszelt héját és levét.
- Néhány kicsi formát vizezz meg és kanalazd bele a kölespudingot. A végén nyomkodd kicsit bele.
- Néhány órára tedd a hűtőbe.
- Tálalás előtt fordítsd ki egy tányérra a kölespudingot.
- Tálalhatod befőttel, kompóttal, lekvárral, friss gyümölccsel, porcukorral megszórva, tejszínhabbal stb. A fantáziádra van bízva.