szuflé, felfújt

Mi a különbség a felfújt, a szuflé, a puding (a hagyományos értelembe vett puding és nem a tejjel felfőzött pudingpor) és a koch között?

Felfújt / szuflé

A felfújt, vagy másik ismert nevén szuflé, tűzálló tálban 10 – 20 perc alatt elkészülő habkönnyű étel, amelyet ráérsz a sütőbe tenni a tálalás előtt kb. 10-20 perccel.
Számos édes és sós felfújt étel receptje megtalálható az interneten és a receptes könyvekben. Sok finom zöldséges felfújttal lehet változatossá tenni étkezéseinket. Pl. brokkoli felfújt, cukkini felfújt, édes szájúaknak ajánljuk figyelmébe a csokoládé felfújtat vagy a mákos guba felfújtat. Gluténérzékenyeknek pedig kimondottan ajánlott a zabkása felfújt vagy a kukoricadara felfújt.
A szuflé szó francia eredetű, mely felfújt tésztát jelent, ami könnyű, kelesztett, sült tésztaféle.

Puding

A puding jobbára édesség bár sós, húsos, tésztás változatai is léteznek világszerte. Édességként olyan ételt jelöl, amely kocsonyás, szivacsos vagy krémszerű állagú, tejből vagy gyümölcsléből készül valamilyen sűrítő anyag (keményítő, liszt, kenyér, tojás stb.) felhasználásával. Készülhet főzve, gőzölve (pl. almapuding) és sütéssel is. Magyarországon korábban a főzött puding volt a legelterjedtebb, ma már az előre gyártott dobozos verziók is népszerűek, akárcsak a világ más országaiban.
A tradicionális angol puding egy tömörebb és többnyire gőzben kifőzve készülő ételt takart korábban, míg a mai kor papírtasakos pudingporra el nem bitorolta tőle a nevet. A klasszikus gőzölt pudingok főzési / gőzölési ideje kb. 30 – 60 perc.

Koch

A koch szó német eredetű, tejben megfőzött, majd tojáshabbal keverve sütött rizst jelent. A legismertebb ilyen étel valószínűleg a rizskoch. Azonban koch manapság már nem csak rizsből készül. Igen finom és kedvelt étel például a köleskoch. A koch elsősorban sütve készül, elkészítési ideje kb. 3/4 óra.

Most, hogy már megismerted a felfújt / szuflé , a hagyományos puding és a koch elkészítésében rejlő különbségeket, jöhetnek a sütés, főzés! Gluténmentes felfújt, puding és koch recepteket találsz a szövegben a linkeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük