omlós linzer tészta, pite tészta

A linzer tészta készítésének aranyszabályai

Az omlós linzer tészta

A tökéletes linzer tészta puha és omlós, de nem túl lágy és isteni illatú. Kiválóan alkalmas piték, linzerek, aprósütemények készítéséhez.
Az omlós linzer tészta kidolgozásakor a szilárd (fagyos) zsiradékot, ami lehet vaj, margarin vagy zsír, a liszttel tökéletesen elmorzsoljuk. A tojássárgáját, a tejfölt egymással összehabarva adjuk a tésztához és gyorsan összedolgozzuk a morzsás liszttel.
A lapban sütött omlós tésztához rendszerint valamilyen lazító, tömegnövelő anyagot adunk, ami lehet szódabikarbóna vagy sütőpor.

A gyúrással készített omlós tésztáknál a hozzávalók aránya:

 • 3 rész liszt,
 • 2 rész zsiradék (a lepényeknél a zsiradék 50-60 %-a a liszt mennyiségének) és
 • 1 rész porcukor.

A tökéletes linzer tészta titka

 • A tészta omlóssága a liszthez kevert zsiradék mennyiségétől függ. Kb. 30 % zsírmennyiségtől már omlós jellegű a tészta, de a zsírmennyiség a liszt mennyiségéhez képest 30-100 % is lehet.
 • A nedvesítő anyag – tojássárga, tejföl – és a zsiradék mennyisége fordított arányos. Minél több a zsiradék, annál kevesebb a nedvesítő anyag.
 • Az omlós tésztába nem szabad túl sok cukrot tenni. Omlós tésztához porcukrot kell használni, a kristálycukorral nem lesz az igazi.
 • A tojásfehérje szárítja és rágóssá teszi az omlós tésztát, ezért az omlós tészta összeállításához csak a tojás sárgáját használjuk.
 • A tej szintén szárítja és rágóssá teszi a tésztát.
 • Nedvesítő anyagként tejföl helyett használhatunk szódavizet, száraz fehérbort, rumot, savót, aludttejet, írót vagy gyengén ecetes vizet.

Linzer tészta készítése

 1. A lisztet a szódabikarbónával vagy a sütőporral összeszitáljuk.
 2. A szilárd zsiradékot lelisztezzük, hogy ne érintkezzen a meleg kezünkkel és késsel részekre darabolva tesszük a liszthez. Ujjainkkal aprózzuk a zsiradékot és a liszttel elmorzsoljuk. A lisztet a zsírral összedolgozzuk ügyelve arra, hogy a kéz melege ne olvassza meg a zsírt.
 3. Ezután elkeverjük benne a porcukrot, a fűszereket.
 4. A tojássárgáját a tejföllel összekeverve a lisztes massza közepébe készített mélyedésbe öntjük és így dolgozzuk össze a lisztes tömeggel, szintén vigyázva arra, hogy a zsiradék ne melegedjen, olvadjon meg.
 5. Az elkészült tésztát lisztezett deszkán könnyedén összegyúrjuk és legalább 30 percig hideg helyen pihentetjük.
 6. Az omlós tésztát kevés, de erős nyomásokkal kell megdolgozni, mert ha túl sokáig dolgozzuk a zsír megolvadhat. A tészta felülete ilyenkor fényes, zsíros.
 7. Az omlós tésztákat nem sütjük túl forró sütőben. Kb. 180 fokon aranybarnára.
 8. Sárga és barna omlós tésztát készíthetünk. A barna omlós tészta az alapanyagokon kívül dióval, mandulával,  mogyoróval, kakaóval stb. készül.

Linzertésztából készült sütemények:

1 hozzászólás

 1. A jó pap is holtig tanul! Olvastam itt két hasznos dolgot is és szuper lett a linzerem. Köszönöm a tippeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük