Kipróbálnál valami újat? Ne kellejen vele sokat pepecselni, de finom és egészséges legyen? Íme: aszalt sárgabarackkal töltött sertéskaraj.
Töltött sertéskaraj hozzávalói 4 fő részére:
- 60-70 dkg csont nélküli sertéskaraj
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- zsinór a kötözéshez
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- csipet őrölt babérlevél
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 evőkanál étolaj
- só ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt bors
Aszalt sárgabarackkal töltött sertéskaraj elkészítése:
- A karajdarabot egy éles késsel nyisd ki, vagyis formázz belőle egy nagy darab lapos húst.
- A kiterített hús közepére fektesd több sorba és oszlopba az aszalt sárgabarackokat, majd szorosan tekerd fel a húsdarabot.
- Egy zsinórral több helyen kötözd körbe, hogy ne lazuljon meg a töltött hús.
- Készítsd el a pácot. Keverd össze egy tálkában a fűszerköményt, a babérlevelet, a pirospaprikát, az olajat, a sót és a borsot. Ezután öntsd egyenletesen a töltött karajra a pácot, kend el rajta, hogy mindenhova jusson belőle és tedd be a hűtőbe kb. 2 órára pihenni.
- Közben pucold meg a vöröshagymát és a fokhagymát.
- A húst a pihentetés után tedd át egy nem túl nagy tepsibe, szórd köré a feldarabolt vöröshagymát és fokhagymát, valamint önts rá 2 dl vizet.
- Egy sütőpapírral takard le a húsdarabot, majd az egész tepsit alufóliával.
- 170 fokra előmelegített sütőben süsd 1,5 órán át, majd vedd le az alufóliát és a sütőpapírt és süsd, pirítsd 190 fokon további 15 percig.
- Ha elkészült vedd ki és hagyd, hogy kissé meghűljön, így szebben és könnyebben szeletelhető.