Az ősz egyik legnépszerűbb leves sütőtökrémleves, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Tejszínnel, tejjel, pírított töükmaggal, narancsosan, gyömbéresen stb. Ezúttal a sütőtök krémleves tejszín nélkül készül.
Sütőtök krémleves hozzávalói:
- kb. 1 kg megsütött sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- só ízlés szerint
- 1/2 kávéskanál őrölt bors
- 1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- kb. 1 l zöldségalaplé (ha nincs víz is megteszi)
- tálaláshoz: pírított bacon szalonna / pírított tökmag / tökmagolaj / tökmagkrém
Sütőtök krémleves elkészítése tejszín nélkül:
- A sütőtököt süsd meg, majd hagyd kihűlni.
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és a vajon kezd el pírítani. Pucold meg a fokhagymát is, vágd négy felé és azt is add a vöröshagymához, de vigyázz, hogy ne égjen meg.
- A megsült sütőtök héját távolítsd el, amjd vágd fel kisebb darabokra és add hozzá a hagymákhoz.
- Öntsd rá a zöldségalaplevet és ízesítsd a fűszerekkel, majd kb. 10 perc alatt főzd össze a sütőtök krémlevest. Ha nincs zöldségalapleved és vizet használsz, akkor kicsivel több fűszerre lesz szükséged a leves beízesítéséhez.
- Amint a leves alapanyagai összefőttek alaposan turmixold össze. Ha szükséges adj még hozzá kevés folyadékot, illetve ízlés szerint fűszereket.
- Tálalás előtt kevés zsiradékon píríthatsz hozzá bacont, de tálalhatod tökmagolajjal meglocsolva vagy pírított tökmaggal megszórva.