A sütőtök sütve egy méltán kedvelt étel, sütőtökön és pár fűszer szükséges az elkészítéséhez. A sütőtök sütése kb. 1 óra és nem igényel előkészületet.
A sütőtök fogyasztás számos kedvező élettani hatással bír.
Sütőtök készítése, sütése:
- A sütőtök külső felületét tisztitsd, mosd meg, majd a tök fajtájától és meretétől függően vágd nagyobb darabokra.
- Távolítsd el a sütőtök belsejéből a magokat és a lágy részeket.
- Ha szükséges szereletd még tovább a sütőtököt. A lényeg, hogy se túl nagyok, se túl kicsik ne legyenek a sütőtök darabok, de nagyjából egyenletes nagyságúak legyenek.
- A sütőtök darabokat tedd sütőpapírral bélelt tepsire, sütőlapra és 240 fokon kb. 45-50 perc alatt jól átsülnek.
- Ha a sütőtök édes fajta nem feltétlenül szükséges édesíteni, ízesíteni, akár így magában is megsütheted. Ha azonban zamatos sütőtököt szeretnél alább találsz néhány receptet.
Sütőtök varíációk:
Rozmaringos-kakukkfűves-fokhagymás sütőtök:
Az alábbi sütőtök variációknak a tepsibe rakott sökdarabokat szórd, locsold meg az adott hozzávalókkal és sösd meg kb. 240 fokon 45-50 perc alatt.
Rozmaringos-chilis-mézes sütőtök:
Gyömbéres-fahéjas-szerecsendiós sütőtök:
- méz
- gyömbér
- fahéj
- szerecsendió
- só
- olívaolaj
Szegfűszeges-csillagánizsos sütőtök:
- olívaolaj
- fahéj
- szegfűszeg
- csillagánizs
- méz
- só