Receptet keresel, amihez puffasztott quinoa kell, mert van egy zacskóval, de fogalmad sincs, hogy mire használd? A puffasztott quinoa felhasználásának egy remek módja a csokis puffasztott quinoa és íme a recept.
Csokis puffasztott quinoa hozzávalói:
- kb. 80 g puffasztott quinoa
- 120 ml kókuszolaj
- 30 g gluténmentes kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 80 g méz vagy 90 g kristálycukor
- 1 csipet só
Csokis puffasztott quinoa elkészítése:
- A kókuszolajat olvaszd meg, majd keverd hozzá a gluténmentes kakóport, az 1 csomag vaníliás cukrot és a csipet sót. Az egészet keverd jól össze.
- Ha mézzel dolgozol előnyös ha a méz már elkezdett kristályosodni. Keverd hozzá a mézet vagy a kristálycukrot a kakaós masszához és keverd addig, míg az édesítőszer el nem olvad.
- Ezután adj hozzá kisebb mennyiségekben annyi puffasztott quinoát amennyit felvesz. Nem baj, ha az alján marad egy kis kakaós massza, azt majd az elkészítés végén rá tudod kanalazni a kiadagolt sütikre.
- Egy sütőpapírral borított lemezre, tálcára adagold ki a csokis puffasztott quinoás masszát.
- Csinálhatsz akár kézzel formázott gombócokat, amiket végül kilapítasz.
Sütikiszóró segítéségével formázhatod is. Tedd a kiszúrót a sütőpapírra, kanalazd bele a masszát, kissé nyomkod le benne, majd óvatosan szedd le a kiszúrót, így már megtartja a formát a süti.
A legegyszerűbb módszer: a muffinsütő mélyedéseibe kanalazd bele a masszát. - Bármelyik módszert is választottad a sütik formázásához, ha végeztél tedd a hűtőbe, hogy hamar meg tudjanak dermedni.
- Fogyasztásig hideg/hűvös és száraz helyen tárold.
Miért érdemes ehhez a recepthez mézet használni?
A méz az egyik legtermészetesebb édesítőszer és szerencsére nagyon sok jótékony hatással rendelkezik. Magyarországon 20-30 fajtamézet termelnek a magyar méhészek, ahány fata méz, annyi íz, a változatos gyógyhatásokról már nem is beszélve! Érdemes többféle mézet váltogatni a konyhában. A mézet nem csak teába használd a téli időszakban vagy a gyerekek reggeli kenyerére, hanem próbáld ki vele a kávét, a müzlit, a gyümölcsleveseket, a különböző mártásokat.
Puffasztott csokis quinoa mézzel
Ehhez a recepthez azért érdemes mézet hasznélnod kristálycukor helyett, mert nincs komoly mértékű hőkezelés az elkészítés során. A kókuszolajat ugyan megolvasztod, de mire a méz a kakaós elegybe kerül, az már nem forró és a belekerülő méz enzimjei nem károsodnak, így a méz nem csak édesíti ezt a nassolnivalót, hanem egészségesebbé is teszi.
A méz hasznos enzimjei hő hatására – 40-42 fok körül – bomlani kezdenek, így a méz már csak édesítőszet lesz, mert jótékony hatásai szépen lassan elvesznek. Bár még így is sokkal jobb, mint a cukor, mert káros hatásai nincsenek.