A mama és a dédi sütije mindig tökéletes volt, pedig mindig a legegyszerűbb alapanyagokból dolgoztak, nem voltak konyhai csodagépeik, amik meggyorsították volna a munkát. Mutatunk néhány praktikát, ami a Te konyhai munkádat is megkönnyítheti.
- Szebb színű lesz a tojássárgája, ha keveréskor egy csipet sót is teszel bele.
- A sütemények tetejét tojás helyett megkenheted sötétre pirított cukor felfőzött és kihűlt oldatával. Szép színt és fényt kap tőle. Ha sok lett ez a karamelloldat ledogózott üvegben sokáig eltartható, de karamellkrém ízesítésére is kiváló.
- Ha az olvasztott csokoládé vagy csokoládémáz fakó, színtelen, nem csak az lehet az oka, hogy a csoki régi volt, hanem akár az olvasztás közbeni magas hőmérséklet is.
Óvatosan és fokozatosan olvaszd, hogy megtartsa eredeti színét!
Ha mégis fakó, egy kevés sűrű feketekávéval javíthatsz a színén. - Ha a dió- vagy máktöltelék túl lágyra sikerült, keverj hozzá darált kekszmorzsát.
Ha nincs keksz, a rumos, rumaromás zsemlemorzsa is jó. - Ha nincs hőfokkijelzős a gázsütődön:
5 perc teljes lángon történő előmelegítés után langyos lesz,
10 perc után meleg,
15 perc után forró. - A langyos sütő kb. 80 fokos hőmérsékletű,
A meleg 180-220 fokos,
a forró 220-230 fokos.
Forrás: Pelle Józsefné – Csemegék könyve
További sütési praktikák és tanácsok
A tökéletes muffin titka
Praktikák, ha vajjal sütsz
Így készül a tökéletes omlós tészta