Milyen vastagra nyújtsam a mézeskalácsot? Mit tegyek ha nem elég puha? Hogyan tároljam a mézeskalácsot? Tudj meg mindent: mézeskalács praktikák.
Mi a mézeskalács?
A mézeskalács olyan süteményfajta, elsősorban apró sütemény, mely változatosan készíthető, számtalan mézeskalács formát ismerünk már és sokféleképpen díszíthető. Fő hozzávalói a liszt, a méz, a tojás és különböző fűszerek. A mézeskalács készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.
A mézeskalács eredete, története
A méz hosszú időn át az egyetlen édesítőszer volt, így a belőle készült ételek, sütemények és tészták is nagy tiszteletnek örvendtek.
A mézeskalácsot először egy 11. századi nürnbergi feljegyzésben említik meg. Ezen a területen jelentős méhtenyésztést folyt, ennek köszönhetően itt alakultak meg először az első mézeskalácsos céhek is. Akkoriban mézeskalácsokat mézeskalács ütőformákkal készítették. Gyakran díszítették a mézeskalácsokat nagy emberek, császárok arcképével. A német mézeskalácssütők kezdtek el egyedi formákat és saját kemencét használni, nekik köszönhető, hogy ez a sütemény végül egész Európát meghódította. Ma már megszámlálhatatlan mennyiségű mézeskalács kiszúróval találkozhatunk. Kicsi, nagy, egészen nagy. Karácsonyi, húsvéti vagy teljesen hétköznapi kiszúrókat szerezhetünk be kedvenc mézes süteményünk elkészítéséhez.
A mézeskalács díszítése
A mézeskalács díszítésének ma már számtalan formája ismert.
A leggyakoribb mézeskalács díszítő eljárások:
- Hagyományos írókázás: tojáshabbal mintákat rajzolnak a süteményre.
- A legegyszerűbb mézeskalács díszítés, ha magvakat dió, mandula, tökmag stb. nyomunk a sütemény felületére és azzal együtt sütjük meg.
- Korábban nagy divat volt, de vásárokon még most is lehet látni apró tükrökkel díszített mézeskalácsokat.
- Bevonás technika: cukormázzal, színes ételfestékkel, tojáshabbal.
A mézeskalács tárolása
A mézeskalács egy viszonylag sokáig elálló sütemény, de fontos, hogy megfelelően tároljuk, hogy ne száradjon ki. A mézeskalácsok legjobb tárolási módja, ha légmentesen lezárva – akár fémdobozban, üvegből készült tartóedényben vagy műanyag tárolóban – tartod. Így sokáig fogyasztható marad, nem szárad ki, nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát.
Milyen vastagra nyújtsam a mézeskalácsot?
A mézeskalács tészta ideális vastagsága
A mézeskalács tésztát kb. fél cm vastagra sodord ki. Ha túl vékonyak a mézeskalácsok könnyen megéghetnek, ha túl vastagok, akkor meg nem sülnek át egyenletesen.
Mit csináljak ha kemény a mézeskalács?
A mézeskalács puhítása
Ha a mézeskalácsod kissé keményre sikerült ne ess kétségbe, ne dobd ki, ha már benne van a munkád!
A süteményeket tedd egy jól záródó edénye és tegyél melléjük egy negyed almát. Reggel-este nézd meg, hogy hogy alakul és ha már elérték a megfelelő puhaságot, távolítsd elé az almadarabot. Ezzel a módszerrel 1-2 nap alatt megpuhul.
Bízunk benne, hogy a fenti mézeskalács praktikák segítettek és legközelebb a pont tökéletes mézeskaláccsal tudod meglepni a családot.