A tökéletes csokoládémáz hozzávalói:
- 10 dkg jó minőségű vaj
- 25 dkg 52 %-os étcsokoládé
A tökéletes csokoládémáz elkészítése:
- Olvaszd meg a vajat serpenyőben, majd vedd le a tűzről és pihentesd 10 percen át.
- Evőkanállal szedd le az olvadt vajon képződött habot.Különítsd el az úgynevezett kifehéredett vajat a savótól, ami az edély alján marad.
- Közben olvaszd meg a lereszelt étcsokoládét éppen csak langyos vízfürdőben.
- Húzd le a megolvasztott csokoládét a vízfürdőről. Hőmérővel ellenőrizd, hogy sem a vaj, sem az étcsokoládé hőmérséklete ne lépja túl a 30 fokot.
- Öntsd a vajat a csokoládéhoz és keverd meg a massát műanyag spatulával.
Így lesz tökéletes a csokoládémáz a süteményen:
- Sose öntsd a csokoládémázat meleg süteményre!
- Öntsd a csokimázat a süteményre, majd döntsd a süteményt egyik irányba, majd másik irányba.
- Sose végezd olyan edényben vagy felületen a bevonást, amelynek a hőfoka meghaladja a 30 fokot!