Mi a meringue? Milyen süteményeket nevezhetünk meringue-nak? Hogyan készül és mire jó? Íme a tökéletes meringue recept.
Meringue jelentése
Habcsókot látsz a képen, de meringue felirat van a kép alatt?! A meringue francia eredetű szó és mi magyarok elsősorban a habcsókot, a karácsonyi habkarikát esetleg a pavolát értjük alatta.
Az értelmező oldalak szerint a meringue szó jelentései:habcsók, habos sütemény, tojáshabbal készült , sült tojáshabbal készült. Szóval a meringue a habcsók, a habkarika, a pavola, a macaron, az eton mess és még a sok-sok sütemény és pite amiknek a tetején sült tojáshab van.
Hogyan készül a meringue?
Meringue recept:
- 1 teáskanál porcukor
- pár csepp citromlé
- 3 db tojásfehérje
- 17 dkg kristálycukor
Meringue elkészítése:
- A cukrot és a tojásfehérjét tedd a gőz fölé egy tálba, az alsó lábosban a víz szintje ne érje el a tál alját. Időnként belekevergetve várd meg, amíg a cukor teljesen elolvad a tojásfehérjében. Amikor a tojásfehérjés keverék hőfoka eléri a 70-80 fokot, addigra a cukor is tökéletesen elolvad. Ilyenkor a kristálycukor szemcséket már sem látni, sem tapintani nem lehet.
- Jön a habosítás. Add a cukros tojásfehérjéhez a pár csepp citromlevet és alacsony fordulaton kezd el a habosítást. Kb. két perc múlva kapcsold magasabb, de ne maximális fokozatra a habverőt és további kb. 5 percig verd a tojásfehérjehabot, amíg jó sűrű hab nem lesz. Ezután add hozzá a porcukrot és maximális fordulaton még 2 percig verd a habot.
- A csillagcsöves kinyomóval rendelkező habzsákot töltsd meg a habbal.
- Egy sütőlemez négy sarkára és közepére nyomj a tojáshabból 1-1 pici pöttyöt, így tudod rögzíteni a sütőpapírt a sütőlemezre, hogy ne mozduljon el.
- A habzsákból határozott mozdulatokkal nyomd ki a kívánt formát a sütőlemezre egymáshoz ne túl közel. A tojáshab a hőkezelés hatására ugyan nőni nem fog, de jobb az óvatosság.
Színes meringue
Ha színezni szeretnéd a meringue-t, akkor a legjobb megoldás erre az ételszínező gél vagy a por alakú ételszínezék. A folyékony ételszínezék könnyen elronthatja a tojáshab tökéletes állagát és akkor már a végeredmény sem lesz makulátlan.
Merigue szárítása és tárolása
- 90 fokon alul-felül sütéssel 2 órán keresztül szárítsd. A teljesen kihűlt és megfelelően megszáradt tojáshabok könnyen lejönnek a sütőpapírról.
- Jól záródó dobozban hetekig eltartható a habcsók, a habkarika és az egyéb sült tojáshab formák. Száraz, hűvös helyen tárold.