meringue habcsók, habkarika

Mi a meringue? Milyen süteményeket nevezhetünk meringue-nak? Hogyan készül és mire jó? Íme a tökéletes meringue recept.

Meringue jelentése

Habcsókot látsz a képen, de meringue felirat van a kép alatt?! A meringue francia eredetű szó és mi magyarok elsősorban a habcsókot, a karácsonyi habkarikát esetleg a pavolát értjük alatta.
Az értelmező oldalak szerint a meringue szó jelentései:habcsók, habos sütemény, tojáshabbal készült , sült tojáshabbal készült. Szóval a meringue a habcsók, a habkarika, a pavola, a macaron, az eton mess és még a sok-sok sütemény és pite amiknek a tetején sült tojáshab van.

Hogyan készül a meringue?

Meringue recept:

Meringue elkészítése:

  • A cukrot és a tojásfehérjét tedd a gőz fölé egy tálba, az alsó lábosban a víz szintje ne érje el a tál alját. Időnként belekevergetve várd meg, amíg a cukor teljesen elolvad a tojásfehérjében. Amikor a tojásfehérjés keverék hőfoka eléri a 70-80 fokot, addigra a cukor is tökéletesen elolvad. Ilyenkor a kristálycukor szemcséket már sem látni, sem tapintani nem lehet.
  • Jön a habosítás. Add a cukros tojásfehérjéhez a pár csepp citromlevet és alacsony fordulaton kezd el a habosítást. Kb. két perc múlva kapcsold magasabb, de ne maximális fokozatra a habverőt és további kb. 5 percig verd a tojásfehérjehabot, amíg jó sűrű hab nem lesz. Ezután add hozzá a porcukrot és maximális fordulaton még 2 percig verd a habot.
  • A csillagcsöves kinyomóval rendelkező habzsákot töltsd meg a habbal.
  • Egy sütőlemez négy sarkára és közepére nyomj a tojáshabból 1-1 pici pöttyöt, így tudod rögzíteni a sütőpapírt a sütőlemezre, hogy ne mozduljon el.
  • A habzsákból határozott mozdulatokkal nyomd ki a kívánt formát a sütőlemezre egymáshoz ne túl közel. A tojáshab a hőkezelés hatására ugyan nőni nem fog, de jobb az óvatosság.

Színes meringue

Ha színezni szeretnéd a meringue-t, akkor a legjobb megoldás erre az ételszínező gél vagy a por alakú ételszínezék. A folyékony ételszínezék könnyen elronthatja a tojáshab tökéletes állagát és akkor már a végeredmény sem lesz makulátlan.

Merigue szárítása és tárolása

  • 90 fokon alul-felül sütéssel 2 órán keresztül szárítsd. A teljesen kihűlt és megfelelően megszáradt tojáshabok könnyen lejönnek a sütőpapírról.
  • Jól záródó dobozban hetekig eltartható a habcsók, a habkarika és az egyéb sült tojáshab formák. Száraz, hűvös helyen tárold.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük