karácsonyi habkarika készítése házilag

A habkarika készítése házilag sem ördöngösség, csak egy jó habkarika receptre és időre van szükség hozzá. Így készül a karácsonyi habkarika.

Karácsonyi habkarika hozzávalói:

Habkarika elkészítése házilag:

  • A cukrot és a tojásfehérjét tedd a gőz fölé egy tálba, az alsó lábosban a víz szintje ne érje el a tál alját. Időnként belekevergetve várd meg, amíg a cukor teljesen elolvad a tojásfehérjében. Amikor a tojásfehérjés keverék hőfoka eléri a 70-80 fokot, addigra a cukor is tökéletesen elolvad. Ilyenkor a kristálycukor szemcséket már sem látni, sem tapintani nem lehet.
  • Jön a habosítás. Add a cukros tojásfehérjéhez a pár csepp citromlevet és alacsony fordulaton kezd el a habosítást. Kb. két perc múlva kapcsold magasabb, de ne maximális fokozatra a habverőt és további kb. 5 percig verd a tojásfehérjehabot, amíg jó sűrű hab nem lesz. Ezután add hozzá a porcukrot és maximális fordulaton még 2 percig verd a habot.
  • A csillagcsöves kinyomóval rendelkező habzsákot töltsd meg a habbal.

Színes habkarika

Ha színezni szeretnéd a habkarikát, akkor a legjobb megoldás erre az ételszínező gél vagy a por alakú ételszínezék. A folyékony ételszínezék könnyen elronthatja a tojáshab tökéletes állagát és akkor már a végeredmény sem lesz makulátlan.

Habkarika „sütése” vagyis szárítása és tárolása:

  • Egy sütőlemez négy sarkára és közepére nyomj a tojáshabból 1-1 pici pöttyöt, így tudod rögzíteni a sütőpapírt a sütőlemezre, hogy ne mozduljon el.
  • 90 fokon alul-felül sütéssel 2 órán keresztül szárítsd a habkarikákat. A teljesen kihűlt és megfelelően megszáradt habkarikák könnyen lejönnek a sütőpapírról.
  • Jól záródó dobozban hetekig eltartható a hab. Száraz, hűvös helyen tárold.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük