A pörkölt készüljön bármilyen hús alapanyagból (sertés, marha, borjú, csirke, szarvas, vaddisznó stb.) lehet vörösboros, gombás, bográcsos stb. Ez a recept hagyományos magyaros borjúpörkölt.
Magyaros borjúpörkölt hozzávalói:
- kb. 1 kg marhahús (hátszín, fartő, lábszár, hasaalja)
- néhány evőkanál zsír
- 3 db közepes vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt bors
- fél kávéskanál szárított, morzsolt majoránna
Borjúpörkölt elkészítése:
- A hús készítsd elő. Szeleteld fel a rostokra merőlegesen, majd kockázd fel a szeleteket.
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
- A zsír olvaszd meg és kezd el benne megdinsztelni a vöröshagymát. Ha a vöröshagyma üveges, vedd vissza a hőt és ha a zsíros hagyma hője egy kissé csökkent, add hozzá a zúzott fokhagymát. Így nem fog megégni és megkeseredni sem a fokhagyma, sem a pirospaprika. Keverd össze, majd add hozzá a pirospaprikát is és ismét jól keverd el.
- Tedd a húskockákat a paprikás szaftra, forgasd át és öntsd rá annyi vizet, amennyi majdnem ellepi. Sózd, borsozd és add hozzá a majorannát.
- Fedő alatt közepes lángon főzd a borjúpörköltet addig, míg majdnem teljesen puhák nem lesznek a húskockák.
- Ekkor vedd le a fedőt és főzd készre a borjúpörköltet. Mire a hús megpuhul, a pörköltszaft is besűrűsödik. Fedő nélkül el tud távozni belőle a felesleges víz.
- Kóstold meg és ha szükséges sózd és borsozd.