Zöldbabfőzelék készülhet friss, fagyasztott vagy konzerv zöldbabból. Rántással, de most klasszikus zöldbabfőzelék készül habarással.
Zöldbabfőzelék hozzávalói:
- 1 kg zöldbab
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 – 2 evőkanál rizsliszt
- só ízlés szerint
- fél evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál szárított morzsolt majoránna
- 2 db babérlevél
- fél evőkanál almaecet
Klasszikus zöldbabfőzelék habarással:
- A zöldbabot mosd meg, vágd le a két végét és aprítsd fel kb. 2-3 cm-es darabokra. Ezután tedd fel bő vízben főni.
- A főzőlébe tedd bele a feldarabolt fokhagymát, a babérlevelet, az almaecetet és sót.
- Közben készítsd el a habarást. A tejfölbe keverd bele rizslisztet és a pirospaprikát, majd dolgozd el alaposan, hogy csomómentes legyen.
- Ha a zöldbab már majdnem puha, habard be a rizslisztes tejföllel. Szórd bele a szárított majoránnát.
- Főzd addig, míg a zöldbabok teljesen át nem főnek, meg nem puhulnak. Közben a tejfölös habarás is kellően besűríti a zöldbabfőzeléket.
- Ha kissé meghűlt az étel kóstold meg és ha szükséges sózd.
További gluténmentes főzelékek receptjei:
- Egyszerű babfőzelék szárazbabból rántással
- Hagyományos sárgaborsó főzelék rántással
- Egyszerű tökfőzelék kaporral, habarással
- Székelykáposzta sertéscombból rizzsel tejfölösen
- Gluténmentes töltött káposzta
- Egyszerű tökfőzelék kaporral habarással
- Gluténmentes krumplifőzelék habarással
- Hajdinás húsgombócok kapros szószban
- Sóskafőzelék / sóskamártás gluténmentesen
- Gluténmentes töltött káposzta
- Töltött paprika
- Gluténmentes lencsefőzelék
- Gluténmentes kelkáposzta főzelék