Egyszerűen és gyorsan elkészíthető sárgabarackos sütemény receptet keresel? Íme egy remek választás, amit imádni fog mindenki: gluténmentes sárgabarackos lepény.
Gluténmentes sárgabarackos lepény hozzávalói:
- 4 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 16 dkg rizsliszt
- 16 dkg Schär Mix C Patisserie gluténmentes lisztkeverék
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 csipet só
- 4 dl tejföl
- 1,2 dl étolaj
- 50 dkg sárgabarack
- 3 dkg darált dió
- 3 dkg kristálycukor
Lepény elkészítése:
- Az egész tojásokat verd habosra a 10 dkg kristálycukorral.
- A rizslisztet és a Schär lisztet keverd össze szárazon a gluténmentes sütőporral és a csipet sóval, majd keverd bele a tojásos keverélbe.
- Add hozzá a masszához a tejfölt és az étolajat és dolgozd jól össze.
- Zsiradékkal kikent, rizsliszttel megszórt tepsibe öntsd a tésztát.
- A sárgabarackot mosd meg, magozd ki, kockázd fel, majd szórd egyenletesen a tészta tetejére.
- A darált diót keverd össze a 3 dkg kristálycukorral és szórd meg vele a sütemény tetejét.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd meg a gluténmentes sárgabarackos lepényt. Mielőtt kiveszed végezz tűpróbát.
A sárgabarack jótékony hatásai
- A sárgabarackban található antioxidánsok segítenek a szervezetnek megküzdeni a környezeti toxinok és a napsugárzás káros hatásaival, és a szem egészségére is jó hatással vannak. Utóbbi annak köszönhető, hogy a gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely serkenti a szem vérkeringését, ezáltal segít meggátolni a makuladegenerációt.
- Sok benne a C-vitamin , kutatások szerint pedig azok az emberek, akik sok C-vitaminban dús ételt esznek, kevésbé hajlamosak a szívbetegségre. Magas rosttartalma pedig segít eltávolítani a felesleges koleszterint, ami az artériák egészségére gyakorol jótékony hatást.
- A sárgabarack káliumtartalma segít a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában egyaránt. Tíz dekagramm sárgabarack tartalmazza a napi káliumszükségletünk egytizedét.
- A sárgabarackban nagy mennyiségű pektin van, márpedig ez a rostféle segít abban, hogy az elfogyasztott étel gond nélkül haladjon át az emésztőrendszeren, ezáltal csökkentve a székrekedés kockázatát.
- Egy átlagos szem sárgabarackban mindössze 17 kalória van, így kis mennyiségben még diétázók is bátran fogyaszthatják – magas rosttartalma is ideális nassolnivalóvá teszi.
Forrás: www.hazipatika.com