Egy kis baracklekvár, hozzá némi darált dió és már készülhet is a finom és zamatos gluténmentes diós-lekváros csiga rizsliszttel.
Gluténmentes diós-lekváros csiga rizsliszttel hozzávalói:
- 300 g rizsliszt
- 20 g útifűmaghéj
- 20 g friss élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só
- 40 g vaj
- 300 ml langyos tej
- 1 db kicsi tojás
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 dl tej
- 20 dkg darált dió
- 4 evőkanál kristálycukor
- sárgabaracklekvár
Gluténmentes diós-lekváros csiga rizsliszttel elkészítése:
- Keverd össze a rizslisztet, az útifűmaghéjat, a porcukrot, a csipet sót és morzsold bele az élesztőt.
- A vajat olvaszd meg, a tejet langyosítsd meg. Keverd össze a tejet, a vajat és a tojást.
- Öntsd a nedves hozzávalók elegyét a száraz keverékhez és kezd el dagasztani. Elsőre nedves és ragadós lesz a tészta, de a dagasztás közben elnyeri a megfelelő állagot.
- Szórd meg rizsliszttel a tésztát, takard le és tedd meleg helyre, hogy könnyebben megkeljen. Ha a sütődön van alacsony hőfok (30-40 fok) oda is beteheted kelni. Kb. 30-60 perc alatt megdagad.
- Ha a tészta kissé megkelt, deszkán nyújtsd ki vékonyra (kb. 0,5-0,8 cm).
- Kend meg baracklekvárral.
- A darált diót keverd el a kristálycukorral és szórd a lekvárral megkent tészta tetejére.
- Vágj vékony csíkokat a megkent tésztából, tekerd fel a tésztacsíkokat és sütőpapírral bélelt tepsibe rakd a csigákat egymás mellé.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt süsd készre diós-lekváros csigákat.
- Ha már 15 perce sül a tészta keverj el 1 dl tejben 1 evőkanál cukrot és kend meg vele a csigák tetejét, majd süsd készre őket.
- Ebből a mennyiségből 10-12 db nagyobb méretű vagy kb. 20 db kisebb csiga készülhet.