Édesburgonya krémleves kolbász-chipsszel

Ízletes, tápláló és egészséges, gyorsan és egyszerűen elkészíthető: klasszikus édesburgonya krémleves kolbász-chipsszel.

Édesburgonya krémleves hozzávalói:

Édesburgonya krémleves elkészítése kolbász-chipsszel:

  • A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és a zsiradékon pirítsd üvegesre.
  • Az édesburgonyát hámozd meg, kockázd fel és add az üvegesre pirult hagymához. Forgasd össze, majd öntsd rá a zöldségalaplevet és fedő alatt főzd puhára az édesburgonyát.
  • Ha a batáta átfőtt, turmixold össze. Ezután tedd vissza a tűzre, öntsd hozzá a főzőtejszínt, sózd és borsozd ízlés szerint, majd amint bugyogni kezd le is veheted a tűzről.
  • A kolbászchipshez a kolbász karikázd fel, zsiradékon süsd át ropogósra, majd aprítógépben aprítsd fel morzsává.
  • Tálaláskor a leves tetejére evőkanállal merj a kolbászchipsből és a paprikás zsiradékból.

Jó étvágyat!

Miért jó édesburgonyát fogyasztani?

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló . Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük