Van néhány igazán jó párosítás, ilyen például a meggy és a mák. Jól kiegészítik egymást és finom meggyes-mákos gluténmentes kevert sütemény készülhet velük.
Meggyes-mákos gluténmentes kevert sütemény hozzávalói:
- 3 db egész tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg rizsliszt
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- néhány evőkanál rizsliszt
- 2-3 marék friss meggy vagy meggybefőtt / meggykonzerv
Meggyes-mákos gluténmentes kevert sütemény elkészítése:
- A 3 db egész tojást törd fel és verd habosra, majd add hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tejet. Az egészet alaposan keverd össze.
- A rizsliszthez add hozzá, a darált mákot, a csipet sót és szitáld bele a gluténmentes sütőport, hogy ne legyen csomós. Az egészet keverd jól össze.
- A nedves hozzávalók elegyét keverd bele a rizslisztes keverékbe és keverd jól el a mákos süteménytésztát.
- Egy tepsit kenj ki zsiradékkal, szórd meg egyenletesen rizsliszttel és öntsd bele a sütemény tésztáját.
- Ha befőtt / konzerv meggyes dolgozol szűrd be a levét, ha szükséges magozd ki. Ha friss gyümölcsöd van mosd meg, válogasd át, magozd ki és csepegtesd le a levét.
- A meggyet tedd egy külön tálba és szórd meg rizsliszttel, forgasd benne jól meg és így potyogtasd rá a tepsiben lévő mákos süteménytésztára. Ha megforgatod a gyümölcsöt lisztben és így teszed a tésztára, nem fog az aljára süllyedni.
- 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül a meggyes-mákos sütemény.
- Tálalás előtt meghintheted porcukorral.