Padlizsánból kitűnő előételek, saláták készíthetőek, de fogyaszthatjuk kirántva, palacsintatésztában megforgatva és kisütve, vagy rakottan főételnek. Továbbá töltve, párolva, padlizsánkrémként. Most pedig egy finom és tápláló sonkás-sajtos rakott padlizsán receptet mutatunk.
Sonkás-sajtos rakott padlizsán hozzávalói:
- 1 db nagyobb padlizsán kb. 50-60 dkg
- olívaolaj
- 20 dkg szeletelt sonka
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl paradicsompüré
- só
- bors
- 2 db paradicsom
- kb. 5 dkg füstőlt sajt
Sonkás-sajtos rakott padlizsán elkészítése:
- A padlizsánokat hosszában szeleteld fel kb. 1 cm vastagságú szeletekre. Forró serpenyőben kevés olívaolajon néhány percig süsd mindkét oldalát a padlizsánszeleteknek.
- Egy hőálló tálba, tepsibe fektess le egy réteg átsült padlizsánt, sózd és borsozd, majd fektess a padlizsánszeletekre 1 réteg sonkát. Majd újra padlizsánréteg és újra sonka, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
- Keverd el a sűrű paradicsompürét a 2 dl főzőtejszínnel és öntsd le vele a sonkás padlizsánokat.
- A paradicsomokat karikázd fel és elszórtan fektesd a tejszínes-paradicsomos mártással leöntött padlizsános rakományra.
- Végül szórd meg a tetejét egyenletesen a reszelt sajttal és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süsd át az egészet.
- A sonkás-sajtos rakott padlizsánhoz kiváló köret lehet a főtt quinoa, a főtt barna rizs.