Hazánkban ismert még puliszka, kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe, és újabban, ahogy az olaszok és az angolok nevezik polenta néven. Most egy kicsit módosított formában: zsályás polentagaluska.
Zsályás polentagaluska hozzávalói:
- 12 dkg kukoricadara
- 6 dl tej
- 5 dkg vaj
- 8 dkg reszelt parmezán
- 2 tojássárgája
- 1 kis csokor friss zsálya vagy 1 tk. szárított zsálya
- szerecsendió
- só
- bors
- zsiradék
Zsályás polentagaluska elkészítése:
- Forrald fel a tejet a vajjal, a sóval, a borssal, a szerecsendióval és a zsályával.
- Folyamatos kevergetés mellett, kis lángon add hozzá a kukoricadarát is és kevergetve főzd kb. 15 percig.
- Ha friss zsályát használtál vedd ki.
- Add hozzá a 2 tojássárgáját és a reszelt parmezán felét.
- Öntsd át a masszát egy másik tálba, hogy könnyebben hűljön.
- Egy tepsit zsírozz ki és a kissé meghűlt, megszilárdult puliszka tésztából kanál segítségével szaggasd nagyobb galuskákat és rakd sorba a kizsírozott tepsibe.
- A polentagaluskák tetejét szórd meg a maradék reszelt parmezánnal és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süsd meg őket.
- A polentagaluska kiváló köret húsételekhez. Néhány gluténmentes húsétel ötlet: szarvastokány erdei gombákkal, gluténmentes gombapörkölt, borban párolt sült oldalas, paradicsomos borjúragu, borsos tokány, borjúpaprikás.
Jó étvágyat!