Készítheted termesztett vagy vadon termő (erdei vagy mezei) gombával, a végeredmény így is, úgy is isteni lesz. Tejfölös gombaleves gluténmentesen.
Tejfölös gombaleves gluténmentesen hozzávalói:
- 50 dkg gomba (egyféle vagy vegyesen)
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1/4 zellergumó
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál petrezselyemzöld
- 1,2 liter víz
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- zsiradék
- só
- bors
Tejfölös gombaleves gluténmentesen elkészítése:
- A zöldségeket pucold és mosd meg. A vöröshagymát aprítsd fel, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikázd fel, a zellergumót kockázd, a gombát szeleteld fel.
- A zsiradékon kezd el párolni a vöröshagymát. Ha kezd üvegesedni add hozzá a felaprított zöldségeket: sárgarépát, a petrezselymet és a zellert.
- Párold kb. 5 percig a gyökérzöldségeket, majd add hozzá a felszeletelt gombákat, a zúzott fokhagymát és öntsd fel vízzel.
- Sózd, borsozd, szórd bele a majoránnát és a petrezselyemzöldet.
- Főzd addig, míg a zöldségek félpuhára főnek.
- Egy tálkába keverd el csomómentesen a rizslisztet és a tejfölt, majd adj hozzá egy merőkanálnyit a főzőléből és ismét keverd el.
- Habard be a gombalevest a tejfölös eleggyel. Főzd addig míg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
- Ha kissé meghűlt a leves kóstold meg és ha szükséges sózz utána.
- Tálaláskor kanalazhatsz rá még tejfölt és megszórhatod morzsolt petrezselyemzölddel.